Saturday, January 28, 2023

Super-medicament anti fumat

Must Read

Autoritatea nationala pentru controlul medicamentelor si alimentelor din SUA, FDA, a aprobat un nou medicament impotriva fumatului. Este vorba despre un produs al unei mari companii farmaceutice, Chantix, ce are in compozitia sa o substanta numita vareniclina.
Testele facute pana acum arata ca acest medicament ar fi mai eficient decat Zybanul, un alt produs folosit in terapiile antifumat, ce are in componenta lui substanta numita bupropionum, arata site-ul www.foodconsumers.org si Fox News.

Relaxeaza si nu da dependenta

In scurt timp, medicamentul s-ar putea gasi si in Romania. Deocamdata, el a fost aprobat de FDA si urmeaza sa primeasca avizul Agentiei Europene a Medicamentului. “Daca intram in UE, cu siguranta va fi inregistrat si la noi”, spune dr. Magda Ciobanu, pneumolog si specialist in consiliere antifumat la Institutul de Pneumologie “Marius-Nasta”, din Bucuresti.

Potrivit specialistilor, Chantix este al doilea medicament antifumat care primeste avizul FDA, dupa Zyban, aprobat in 1997.

- Advertisement -

Noul medicament, spun specialistii, actioneaza la doua niveluri: pe de-o parte produce rezultate similare nicotinei (relaxare, stare de bine) ameliorand simptomele cauzate de abstinenta, iar pe alta parte, blocheaza efectele nicotinei asupra anumitor regiuni ale creierului si nu da dependenta.

“Fumatul este unul dintre viciile la care se renunta cel mai greu, iar terapia pe baza de Chantix s-a dovedit eficienta in cazul celor care doresc sa renunte la fumat”, a spus dr. Steven Galson, director al Centrului pentru Cercetarea si Evaluarea medicamentelor din FDA.

Renuntarea, dupa 12 saptamani

Medicamentul a fost aprobat de FDA dupa ce a fost testat pe sase loturi din care au facut parte 3.659 de fumatori cronici.
O parte din acestia au primit Chantix, un miligram pe zi, timp de 12 saptamani, altii Zyban, 150 de miligrame pe zi si o parte au primit placebo. Rezultatele au aratat ca vareniclina (Chantix) este de cateva ori mai eficienta decat bupropionul.
44a din pacientii tratati cu Chantix au renuntat la fumat in numai 12 saptamani, in timp ce numai 30% din cei tratati cu bupropion au reusit asta si doar 18% din cei care au primit placebo.

Pentru a evita recidivele, consilierea psihologica este unul dintre cei mai importanti factori, medicamentele fiind insuficiente, considera dr. Tony George, directorul unui program de cercetare pentru fumatori din SUA.

Evenimentul Zilei, 15 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

200 Citate Motivationale Celebre – Motto-uri scurte si frumoase

Viata este plina de urcusuri si coborasuri – fericire si lupte care iti vor testa rezistenta si integritatea, te...
- Advertisement -

More Articles Like This