Thursday, February 2, 2023

BAE are antecedente in scandaluri de coruptie

Must Read

Scandalul vanzarii fregatelor catre armata romana nu este singurul in care a fost implicat producatorul britanic de armament. De-a lungul vremii, presa din Regatul Unit a semnalat de mai multe ori diverse afaceri dubioase in care au fost implicati de la membri ai Guvernului Britanic pana la oficiali ai companiei ba chiar si fiul lui Margaret Thatcher.

Potrivit site-ului organizatiei Corpwatch.org, compania britanica BAE a avut un buget de peste 20 de milioane de lire sterline destinat exclusiv membrilor Casei Regale a Arabiei Saudite, beneficiarii celui mai mare contract de furnizare de armament din istoria Marii Britanii.

Cele 20 de milioane de lire au fost cheltuite pentru plata unor prostituatelor, a iahturilor, masinilor luxoase si jocurilor de noroc, fiind practic o mita acordata arabilor pentru a accepta contractul privind livrarea de armament.

Dezvaluirile au fost facute in anul 2003 de catre un fost angajat al BAE.
In principiu, contractul dintre BAE si Arabia Saudita prevedea ca pe o perioada de 15 ani, incepand cu 1986, compania britanica sa livreze armament, plata facandu-se in petrol.

- Advertisement -

Firma intermediara a fost Robert Lee International catre care se deturnau o parte din banii din “bugetul special”, aceasta oferind ulterior “atentii” oficialilor sauditi. In ciuda sesizarilor facute la vremea respectiva tot de cotidianul The Guardian, Ministerul Apararii din Marea Britanie a refuzat sa faca orice ancheta.

BAE a fost de asemenea implicata intr-un scandal legat de furnizarea catre India a unui numar de cateva zeci de avioane de lupta, chiar in perioada in care tensiunile acestei tari cu Pakistanul erau extrem de puternice.

Insusi Tony Blair s-a deplasat in India cautand sa medieze, pe de-o parte tensiunile intre cele doua puteri nucleare si in acelasi timp facand lobby pentru firma britanica.

De-a lungul timpului, BAE a fost criticata de activistii ce militeaza impotriva comertului cu arme ca a incheiat contracte fabuloase de livrare de armament catre tari sub-dezvoltate conduse de regimuri dictatoriale.

HotNews.ro, V.T., 14 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

FMI estimează că Marea Britanie va fi în acest an cea mai afectată de recesiune dintre țările dezvoltate. Germania va stagna economic, dar, pe...

Economia Marii Britanii ar urma să scadă cu -0,6% în 2023, potrivit proiecțiilor FMI, care spune acum că Germania...
- Advertisement -

More Articles Like This