Tuesday, May 21, 2024

Cel mai cautat terorist din Irak a fost omorat

Must Read

Liderul retelei teroriste al-Qaida in Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, a fost ucis intr-un raid aerian american la Baquba, la nord de Bagdad, a anuntat joi, premierului irakian, Nuri al-Maliki, intr-o conferinta de presa transmisa in direct la CNN.

“Vreau sa transmit un mesaj tuturor sustinatorilor lui Zarqawi si celor care se afla in spatele lor, anume ca soarta lor este in mainile poporului irakian si va fi tragica. Zarqawi a fost ucis. Este rezultatul cooperarii. Am cerut de nenumarate ori populatiei sa ne ofere informatii si sa ajute fortele irakiene de securitate si forta multinationala.

Le cer tuturor celor care au ales calea violentei sa-si reconsidere atitudinea si sa renunte, inainte de a fi prea tarziu. Suntem decisi sa luptam pana la capat, pana la eliminarea tuturor teroristilor. Toate fortele politice si societatea din Irak sunt decise sa lupte impotriva terorismului si a coruptiei.

Singura cale de a aduce fericirea si prosperitatea Irakului este cea a unitatii si a reconcilierii nationale. Multumesc foarte mult cetatenilor pentru cooperare si multumesc fortelor noastre armate si politiei, precum si fortei multinationale pentru lupta lor impotriva terorismului”, a spus Maliki.

- Advertisement -

Reteaua al-Qaida a confirmat moartea lui al-Zarqawi, intr-un comunicat aparut pe un site islamist.

“Va anuntam moartea seicului nostru, Abu Musab al-Zarqawi”, scrie comunicatul semnat de “adjunctul emirului”, Abou Abdel Rahmane al-Iraqui.

Nu se stie daca comunicatul apartine intr-adevar al-Qaida, dar site-ul al-Hesbah, pe care a aparut, este considerat site-ul oficial al organizatiei teroriste, scrie AFP.

Vor inceta violentele in Irak?

Comandantul trupelor americane in Irak, generalul Casey, a confirmat ca al-Zarqawi, mana dreapta a lui Osama bin Laden, a fost ucis intr-un raid aerian, o operatiune comuna a fortelor americane si iordaniene, desfasurata miercuri seara, la Baquba, la nord de Bagdad.

“Informatii pretioase asupra retelei lui Zarqawi, provenite de la membri marcanti ai retelei sale, ne-au condus la Zarqawi si unii din asociatii sai, care se aflau la circa opt kilometri nord de Baquba”, a declarat Casey.

Generalul Casey a spus ca autoritatile au identificat cadavrul lui al-Zarqawi.

El prezida o reuniune a gruparii sale teroriste in momentul operatiunii, potrivit unei surse citate de AFP.

Alaturi de Abu Musab al-Zarqawi a fost ucis si unul dintre principalii sai locotenenti, consilierul sau spiritual, seicul Abu Rahman si inca cel putin zece insurgenti. Zarqawi a murit din cauza ranilor suferite, la zece minute dupa incheierea raidului.

Comandantul trupelor americane in Irak este de parere ca gruparea condusa pana acum de acesta va fi in continuare o amenintare iar violentele nu vor inceta in Irak.

Zalmay Khalilzad, ambasadorul SUA in Irak a declarat ca uciderea lui al-Zarqawi nu va pune capat violentelor in Irak dar reprezinta “un pas important in directia corecta”. El a adaugat ca urmeaza in continuare zile grele dar “astazi este o zi buna”, a remarcat Khalilzad.

“Astazi este o zi mare. Ii chem pe toti liderii comunitatilor irakiene sa se alatura eforturilor noastre, sa puna capat violentelor inter-religioase si tuturor irakienilor le cer sa se uneasca in jurul premierului Maliki, astfel incat tot poporul irakian sa aiba parte numai de bine”, a spus ambasadorul american in Irak.

Noi membri in guvernul irakian

Pe de alta parte, premierul irakian Nuri al-Maliki a prezentat, joi, si nominalizarile pentru ministerele Apararii si Internelor.

La Interne, seful Maliki l-a propus pe siitul Jawad al-Bolani, iar pentru Aparare pe generalul sunnit Abdel Qader Jassim.

Parlamentul irakian a aprobat imediat numirea noilor ministri.

Posturile ramasesera temporar vacante dupa preluarea atributiilor de noul guvern de uniune nationala condus de premierul Maliki, la 20 mai, din cauza neintelegerilor dintre partenerii de coalitie.

Cine este Abu Musab al-Zarqawi

Mana dreapta a retelei teroriste al-Qaida si deci, omul de incredere a lui Osama bin Laden, Abu Musab al-Zarqawi, pe numele sau real Fadel Nazzal Al-Khalayleh, s-a antrenat pentru prima data in taberele teroriste din Afganistan.

El a cunoscut o ascensiune in reteaua al-Qaida in timpul razboiului din Irak. Americanii au spus, in repetate randuri, ca Zarqawi este legatura dintre reteaua al-Qaida si regimul lui Saddam Hussein, de la Bagdad.

Actele de terorism intreprinse de Abu Musab al-Zarqawi, nascut pe 20 octombrie 1966 in Iordan, au fost directionate impotriva prezentei fortelor americane, europene si israeliene pe teritoriul islamic, iar incepand cu septembrie 2005, acesta a declarat razboi musulmanilor siiti.

Iordanianul Zarqawi, de 38 de ani, este acuzat de Statele Unite pentru decapitarea mai multor ostatici straini si pentru organizarea unor atentate soldate cu sute de morti in Irak.

Pentru capturarea lui, Statele Unite oferisera o recompensa de 25 de milioane de dolari.

HotNews.ro, C.N.A., 08 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

IPO-ul Premier Energy s-a încheiat cu succes, la prețul de 19,5 lei/acțiune

• La 1.000 de acţiuni subscrise, un investitor de retail va primi 125 de titluri • Data estimată pentru listarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x