Thursday, March 28, 2024

Cine sunt ambasadorii marilor companii

Must Read

Specialistii au opinii diferite despre avantajele si riscurile vizibilitatii crescute a corporate affairs managerilor

Multinationalele prezente pe piata romaneasca scot, adeseori, la inaintare oameni ce se lauda cu o functie “pompoasa”: corporate affairs manager. Dar cu ce se ocupa, de fapt, acesti oameni, care, in nu putine cazuri, ajung sa-i eclipseze, in ce priveste notorietatea, pe directorii generali sau presedintii companiilor in care lucreaza?

Cati dintre voi stiu cine este Paul Ogborn? Dar Richard Morgan sau Martin Southgate? Ati auzit insa, cu siguranta, de Adrian Popa, Peter Imre si Gilda Lazar, directorii de corporate affairs ai producatorilor de tigari British American Tobacco, Philip Morris si JTI in Romania.

Ei sunt cei care apar in interviuri sau la evenimente, lasand directorii generali ai companiilor sa se ocupe efectiv de sarcinile manageriale.

- Advertisement -

Industria tutunului nu este singura in care se observa aceasta tendinta. Tot mai multe companii din industria farmaceutica sau din telecomunicatii au un corporate affairs manager, dar care nu eclipseaza in totalitate imaginea directorului general. Care sunt insa atributiile ce revin acestei functii si de cata vizibilitate ar trebui sa beneficieze ocupantii ei?

“Responsabilitatea principala in cazul acestei pozitii consta in asigurarea comunicarii interne, externe si relationarea eficienta cu autoritatile relevante (media, guvern etc.)”, explica Corina Rosculet, managing consultant la Lugera&Makler. Ea spune ca o astfel de pozitie este specifica numai organizatiilor foarte mari.

“Corporate affairs managerul este ambasadorul companiei pe care o reprezinta si are ca rol maximizarea feedback-ului pozitiv al autoritatilor fata de orice tip de initiativa a companiei”, completeaza Rosculet.

Madalina Uceanu, directorul executiv al AIMS Human Capital Romania, spune ca principalul rol al unui corporate affairs manager este de a coordona crearea unei imagini a companiei in piata, care sa fie conforma cu valorile interne ale organizatiei si strategia acesteia.

Parerile sunt insa impartite cand vine vorba de gradul de vizibilitate de care trebuie sa beneficieze ocupantii acestei functii in raport cu directorul general al companiei.

Corina Rosculet este de parere ca in cazul unor companii mai mici in care corporate affairs managerul are deja o imagine pozitiva in piata, acest lucru poate fi utilizat ca un catalizator de imagine si pentru companie, “insa presupune anumite riscuri: succesul sau insuccesul unei astfel de organizatii este direct relationat cu imaginea unei singure persoane.”

Madalina Uceanu comenteaza aceasta “celebritate” spunand ca este “o dovada ca sunt cu adevarat profesionisti si ca pozitia este valorizata in cadrul companiei; rolul lor ar trebui sa fie acela de a asigura suportul in comunicarea cu tot ce inseamna mediul social si economic, asistand sau chiar inlocuind directorul general la diverse evenimente pentru a vorbi in numele

companiei.” Practicienii contrazic insa aceasta opinie. “Ar trebui sa existe un echilibru in ceea ce priveste nivelul de expunere al unui corporate affairs manager si presedintele sau reprezentantii din top management”, spune Tereza Valcan, corporate affairs manager la Cosmote Romania.

Ea adauga: “Datorita faptului ca un presedinte sau director general confera credibilitate atat organizatiei, cat si mesajelor transmise, sunt de parere ca un corporate affairs manager nu trebuie sa eclipseze, ca vizibilitate, conducerea companiei.

In SUA, in companiile unde am lucrat, se considera esentiala promovarea managerilor generali tocmai pentru ca succesul lor profesional ofera credibilitate organizatiei pe care o conduc. Nivelul de expunere este, astfel, un element care trebuie sa fie controlat si realizat, astfel incat compania sa fie intotdeauna “vedeta”.”

Alexandra Olaru de la Unilever South Central Europe crede ca obligatia sa este “sa se asigure ca presedintele este intotdeauna cel mai cunoscut la nivelul la care trebuie sa fie cunoscut. Cu alte cuvinte, cand faci corporate affairs trebuie sa te asiguri ca nu vei fi niciodata confundat cu presedintele”, conchide ea.

Capital, 22 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x