Sunday, November 3, 2024

Integrarea europeana a coruptiei romanesti

Must Read

Cele mai multe progrese facute de Romania dupa ’90 s-au petrecut in urma presiunilor occidentale.

De la “Nicolae Ceausescu care a intinat idealurile comunismului” si “democratia originala” ale lui Ion Iliescu la democratia si economia de piata functionala de astazi a fost o cale lunga, unde Romania a fost adusa de multe ori vrand-nevrand, prin implicarea directa a Occidentului. Intr-un domeniu, insa, Romania a progresat prea putin: in combaterea coruptiei.

Oare de ce a fost Occidentul atat de putin eficient in acest domeniu? Sa fie oare o gena la romani, care sa transmita coruptia din generatie in generatie, precum diabetul sau bolile de inima? Daca privim cu atentie insa ce se intampla in SUA si UE, vom constata o imensa distanta intre vorbele rostite catre Romania de reprezentantii acestor state si ceea ce se intampla astazi in mod real acolo.

Statele Unite se afla intr-un scandal de coruptie ce implica o buna parte a clasei politice. Lobby-istul “spovedit” Jack Abramoff arata cum zeci de milioane de dolari au ajuns ca spaga la distinsi congresmani americani. Ancheta FBI a fost suspendata de insusi presedintele Bush, la cererea imperativa a Congresului.

- Advertisement -

S-a ridicat doar un colt al cuverturii de pe “establishmentul” american si a fost repede lasat jos, fiindca ce s-a vazut acolo a ingrozit lumea. Dincoace de Atlantic, pe batranul continent, lucrurile nu stau deloc mai bine. Raportul Comisiei UE arata ca din bugetul pe 2004 a disparut fara urma un miliard de euro.

La Strasbourg, oras-catedrala al spiritului european, Primaria a furat efectiv Parlamentul Uniunii Europene cu 150 milioane de euro. De curand, s-a descoperit cu stupoare ca milioane de euro pentru agricultori din bugetul Uniunii au ajuns la giganti agroalimentari europeni, la membri ai familiei regale britanice si la ministrul olandez al Agriculturii, Cees Veerman.

Coruptia la nivel inalt apare nu doar cand mai multe state formeaza o structura. In Marea Britanie, tara cu cel mai vechi Parlament din lume, locurile in Camera Lorzilor se vindeau, ca la piata, pe doua-trei milioane de lire sterline. Recentul scandal al fregatelor arata cum distinsa BAE Systems spaguieste fara rusine oficiali din Arabia Saudita si pana in Romania.

Culmea e ca e vorba de un contract in derulare, in care BAE Systems va vinde in continuare Romaniei echipament de sute de milioane si va achita in continuare spagile prevazute drept “comisioane” in contract. La “sora mai mare”, Franta, lucrurile stau cam tot asa. Scandalul EADS a dezvaluit spaga din afacerea Clearstream, dar si afacerile de la bursa cu actiunile companiei.

Anul trecut, publicatia “Le Point” dezvaluia plata de catre EADS a unui comision de 25 de milioane de euro pentru contractul atribuit fara licitatie pentru securizarea frontierei de stat a Romaniei. Atunci, afacerea s-a ingropat, dar cutremurul actual din EADS poate redeschide si acest capitol.

In Franta, insusi presedintele Chirac, altminteri un mare prieten al Romaniei, asteapta cu emotie terminarea mandatului prezidential, cand justitia isi va relua cursul, el trebuind sa faca fata acuzatiilor de mare coruptie din perioada cand era primar al Parisului.

Oricum, Chirac sta mai bine decat prietenul sau, fostul premier italian Silvio Berlusconi – si el un mare prieten al Romaniei – care este acuzat acum de coruptie, spalare de bani, trafic de influenta, frauda, si totul la nivel de miliarde de euro.

In aceste zile, Il Cavaliere nu mai tine capul de afis in Cizma, fiindca printul Vittorio Emanuele tocmai a fost arestat pentru acuzatii asemanatoare, plus proxenetism, plus spaguirea varului sau, regele Simeon al II-lea, ex-premier al Bulgariei.

Daca va ganditi ca spaga e proprie doar sudului Europei sau “perfidului Albion”, va inselati. In Germania, ordonata si riguroasa, tocmai se investigheaza un mare scandal de coruptie, ce implica Volkswagen si oficiali de la Berlin . Fostul cancelar, Gerhard Schroeder, e acuzat ca si-a vandut reputatia rusilor contra un milion de euro pe an intr-o afacere cu Gazprom.

Dar totul pare neinsemnat atunci cand ne raportam la unul dintre parintii Europei, cancelarul Kohl, care a luat geanta cu doua milioane de marci cash pentru campania electorala. Kohl a declarat atunci ca nu va dezvalui numele industriasilor germani care au contribuit cu fonduri ilegale la campania crestin-democratilor.

Si ca sa nu fie nici o problema, justitia germana nu l-a mai chemat niciodata sa depuna marturie, cazierul sau a fost pe deplin albit. Si asta in Germania, locomotiva Europei contemporane. Cand asemenea lucruri se petrec la case atat de mari, nici nu ne mai miram de ce se intampla, de exemplu, in estul fost comunist. Polonia se afla intr-un permanent scandal de coruptie.

In ultimul este implicat fratele fostului premier Leszek Miller, care a si fost arestat pentru coruptie, spalare de bani si trafic de petrol. In Cehia, un premier a demisionat pentru coruptie. Peste gard, in fostul spatiu sovietic, nu mai e cazul sa ne uitam, deoarece, acolo , coruptia e asociata automat cu crima. Fiul presedintelui Iuscenko a platit in Ucraina asasinarea unui procuror.

In Rusia, coruptia e ceva mai ordonata, ea fiind acum desfasurata cu acordul si prin intermediul serviciilor secrete. In Asia, intram intr-un alt spatiu cultural. In China, de exemplu, coruptii – altminteri multi – sunt executati, organele le sunt folosite pentru transplant, iar familia plateste glontul folosit de stat. In Japonia, oficialii dovediti corupti se sinucid.

In Coreea de Sud, in anii ’90, toti marii industriasi au fost bagati la inchisoare, pe drept, pentru coruptie la nivelul cel mai inalt. Dupa doi ani, au fost eliberati. Economia intrase in recesiune si s-a considerat ca tara are nevoie de ei…

In Occident se fura totusi putin din mult. In Romania se fura mult, uneori totul, din putinul care exista. Ingrijorarea Occidentului fata de coruptia din Romania a venit atunci cand o mana de politicieni au ajuns in cativa ani la averi enorme adunate in Occident timp de secole. Si cu acesti politicieni urma sa se stea la masa in UE si NATO.

Probabil ca aici a fost cu adevarat principala problema: concurenta neloiala in materie de coruptie. Oficialii occidentali ajunsi la Bucuresti si acuzand pe buna dreptate coruptia din Romania nu au declarat niciodata “trebuie sa luptam impreuna pentru combaterea coruptiei care afecteaza tarile noastre”.

Iata si motivul pentru care, in materie de combatere a coruptiei, Romania a facut atat de putin din ’90 incoace. In Romania coruptia avea procente proprii fostului spatiu sovietic. De fapt, problema era integrarea coruptiei romanesti in cea europeana si occidentala.

Gandul, Bogdan Chirieac, 20 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Când are loc Black Friday 2024 la eMAG?

Black Friday 2024, cel mai așteptat eveniment de shopping al anului, are loc la începutul lunii noiembrie în România....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x