Sunday, June 16, 2024

Legea cinematografiei adoptata in Camera Deputatilor

Must Read

Guvernul poate privatiza cinematografele si alte imobile sau terenurile aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice detinute de stat, se arata in proiectul Legii cinematografiei, adoptat marti, pe articole, de catre Camera Deputatilor.

Cele mai disputate articole ale Legii au fost cele privind privatizarea cinematografelor, reprezentantii PRM opunandu-se acestei prevederi, considerind ca astfel se deschide calea unor “tunuri imobiliare”.

Articolele arata ca terenurile si cladirile aferente aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice “Sahia Film”, “Ro Film” si “Animafilm” vor trece in proprietatea privata a statului roman.

Pe de alta parte, a mai fost adoptat un amendament conform caruia Executivul poate trece, prin Hotarare de Guvern, din domeniul privat al statului si din administrarea Regiei Radef Romania Film, in domeniul public al comunitatilor locale.

- Advertisement -

“Este adevarat ca au fost discutii foarte aprinse la comisia de cultura pe legea cinematografiei in special pe modalitatea de privatizarea a cinemtografelor”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PNL Raluca Turcanu.

“Am stabilit clar in lege lege cum se vor face aceste privatizari. Ele sunt in subordinea statului si vor fi privatizate prin intermediul AVAS. Prin hotarare de guvern legea poate fi pusa in aplicare foarte curand, ramane in sarcina AVAS privatizarea acestora”.

Si PSD s-a opus modului in care se va face privatizarea cinematografelor. “Au fost discutii la comisii privind anexa care viza privatizarea cinematografelor. PSD nu a fost de acord cu acest articol atasat la lege pentru ca nu era necesar sa fie introdus, oricum Guvernul avea de gand sa le privatizeze”, a spus deputatul PSD Rodica Nassar.

“Colegii mei s-au opus, dar acum ca actul normativ a trecut nu ne mai ramane decat sa urmarim foarte atent modalitatea de privatizare a cinematografelor”.

Legea cinematografiei mai stabileste si creerea Fondului Cinematografic, precum si sursele din care aceste este finantat.

Productiile cinematografice cu succes la public si la festivalurile internationale primesc un bonus din acest Fond Cinematografic, proiectele cinematografice pot fi sprijinite financiar, de la acest Fond, cu 50% din valoare (80% in cazul filmelor dificile si a celor cu buget redus), se mai arata in actul normativ.

HotNews.ro, L.P., 27 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x