Friday, December 6, 2024

O noua institutie va verifica averile demnitarilor

Must Read

Averile demnitarilor vor fi luate la bani marunti de Agentia Nationala de Integritate, institutie special creata in acest scop.

Pe site-ul Ministerului Justitiei a fost publicat proiectul de lege care stabileste modul in care va fi organizata si va functiona institutia.

Potrivit acestuia, Agentia Nationala de Integritate va verifica declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor, de unde au acumulat demnitarii respectivele averi si eventualele conflicte de interese si incompatibilitati.

De asemenea, Agentia sesizeaza organul de urmarire penala daca exista date sau indicii privind savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

- Advertisement -

Demnitarii care, cu intentie, depun declaratii de avere care nu corespund adevarului savarsesc o infractiune si pot fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Nedepunerea declaratiei de avere in termenele prevazute constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control.

Agentia poate fi sesizata de orice persoana sau se poate sesiza din oficiu. In termen de 60 de zile de la primirea sesizarii, inspectorul desemnat potrivit legii efectueaza cercetarea prealabila.

In cazul in care cu privire la averea dobandita pe parcursul exercitarii demnitatii publice sau functiei exista indicii sau suspiciuni ca unele bunuri ori valori nu pot fi justificate de persoana in cauza in raport cu veniturile obtinute, averea este supusa controlului, in conditiile prezentei legi.

Daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra bunurilor proprii ale celuilalt sot, scrie in proiectul de lege.

Unui demnitar ii poate fi verificata averea si dupa ce si-a incheiat mandatul, in termen de cel mult 5 ani de la incetarii activitatii.

Persoanele care exercita demnitatile publice si functiile prevazute in lege depun, in scris, o declaratie de interese, pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, privind falsul in declaratii, cu privire la functiile si activitatile pe care le desfasoara sau le-au desfasurat in ultimul an, cu exceptia celor legate de mandatul sau functia pe care o exercita, precum si cu privire la bunurile si valorile detinute de acestea sau de alte persoane, potrivit legii.

Agentia Nationala de Integritate va fi autonoma si va fi finantata de
la bugetul de stat. Numarul maxim de posturi in cadrul Agentiei este de 200.

Personalul este format din presedinte, vicepresedinte, inspectori, alti functionari publici si personal contractual. Presedintele si vicepresedintele sunt numiti in functie prin concurs, pentru un mandat de 4 ani care nu poate fi reinnoit si au o indemnizatie 6 000 lei si respectiv 5 500 lei.

Aceste functii sunt incompatibile cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor sau activitatilor exclusiv didactice din invatamantul superior. Precizeaza proiectul legii.

Evaluarea activitatii Agentiei, se face anual, printr-un audit extern independent

HotNews.ro, C.N.A., 03 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x