Thursday, March 28, 2024

Si gazele Petrom s-au vandut la jumatate

Must Read

Pretul pe metru cub estimat de evaluator a fost cu 33 la suta sub piata.

Statul roman pierde mai multe miliarde de euro atat din subevaluarea de catre consultantul pentru privatizare a pretului la gaze, cat si din cota ecologica, facilitate pentru care OMV nu plateste impozit pe profit.

“Veniturile noastre din gaze naturale cresc odata cu anticipata liberalizare a preturilor la gaze, de la 62 de dolari la 75 de dolari pe mia de metri cubi, pret net realizat de Petrom inainte de scaderea volumului productiei din 2007.”

O concluzie socanta a Analizei de Diagnostic Tehnica pregatita de firma de consultanta Jacobs. Adica a documentului care a stat la baza evaluarii rezervelor de gaze naturale ale Petrom.

- Advertisement -

Eroare de 25 de dolari

In 2005, potrivit OMV-Petrom, “pretul gazelor naturale importate a crescut cu 37% fata de 2004, pana la un pret mediu de 218 dolari mia de metri cubi”.

Asta inseamna de trei ori mai mult decat evaluarile consultantului. Pretul mediu obtinut de OMV pentru productia interna a fost de peste 100 de dolari pe mia de metri cubi, adica mai mult de 25 de dolari peste evaluari. De pe cele 1.321 de sonde aflate in exploatare, in 2005, Petrom a vandut peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale.

Evenimentul Zilei, 28 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x