Sursa Felix ne-a racolat: 8 milioane de turnatori
preluare Cotidianul
Dan Voiculescu a recunoscut ieri ca a colaborat cu Securitatea, insa pretinde ca a facut-o ca toti angajatii de la stat din timpul comunismului: opt milioane de romani.
Dupa ce verdictul CNSAS pus pe dosarul sau – “politie politica” – a fost dezvaluit ieri in presa, Dan Voiculescu a contraatacat pe trei fronturi. Printr-o scrisoare deschisa, citita de Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvint al PC, Voiculescu a vrut sa dea un avertisment adversarilor politici care l-au “lucrat”, dar si sa-i linisteasca pe subordonatii sai din partid.
Pe de alta parte, a lovit in credibilitatea Colegiului CNSAS si a amenintat ca ii va da in judecata pe membrii acestuia.
Liderul PC acuza CNSAS de minciuna
Dan Voiculescu a spus ca nu a primit inca decizia CNSAS in cazul sau si ca o asteapta pentru a sti daca trebuie sa o conteste. El a precizat ca, daca decizia CNSAS il acuza ca a facut politie politica, va depune contestatie, iar daca va fi nevoie va da in judecata institutia.
Potrivit lui Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvint al CNSAS, Dan Voiculescu va primi marti sau miercuri verdictul. Voiculescu s-a declarat hotarit sa sesizeze Parchetul si sa-i cheme la bara pe membrii Colegiului CNSAS pentru scurgerile de informatii din ultimele zile.
Cazimir Ionescu a sustinut ca CNSAS trebuie sa rezolve aceasta problema a ante-pronuntarilor prin introducerea in lege a unor articole care sa prevada sanctiuni foarte dure pentru cei care dau informatii din interiorul sedintelor Colegiului.
“Nimeni nu a avut de suferit”
Seful PC a continuat atacul asupra CNSAS, pe care l-a calificat drept “o institutie creata parca pentru intoxicarea presei, si nu pentru adevar”. Voiculescu n-a avut nici o retinere sa uzeze de certificatul de buna purtare pe care i-l daduse CNSAS, pe baza dosarului sau de urmarit al Securitatii.
Insa acum, cind a aparut dosarul de informator – secretizat pina saptamina trecuta -, Voiculescu opineaza ca “acest Colegiu CNSAS este suta la suta politic”.
Dan Voiculescu a dezvoltat apoi o teorie proprie asupra relatiei cetatean-Securitate in regimul comunist. “Am colaborat cu Securitatea asa cum au colaborat toti romanii. Nu exista roman lucrator la stat, si toti lucram la stat, care sa nu fi colaborat cu Securitatea.” Potrivit statisticilor, in 1989 lucrau aproape opt milioane de romani, in covirsitoarea lor majoritate la stat.
Voiculescu a precizat ca nici un roman nu a avut de suferit de pe urma informarilor date de el.
Articol integral in Cotidianul
Cine l-a ascuns pe “turnatorul Felix” sub presul SRI-ului
preluare EvZ
STAPANII DOSARELOR LUI VOICULESCU. Misterul dosirii turnatoriilor se regaseste in lantul ofiteri SRI-sefi SRI-presedinte CNSAS.
Misterul dosirii succesive a legaturilor lui Dan Voiculescu, nume de cod “Felix”, cu Securitatea se pierde undeva in prima decada de dupa decembrie 1989. Personajele care au aprobat secretizarea fac parte din acelasi lant considerat responsabil si de alte asemenea gesturi.
In centru, cativa membri ai Colegiului CNSAS, in frunte cu Gheorghe Onisoru. Pe fundal, oamenii din SRI, in frunte cu cativa directori.
In noiembrie 2000, conform purtatorului de cuvant al SRI, Marius Bercaru, o comisie mixta SRI-CNSAS hotara secretizarea celor doua dosare “Voiculescu”, create in 1973-1974.
Director al SRI in acea perioada, Costin Georgescu deseneaza prima veriga din lantul dosarelor: “Incepuse predarea dosarelor la CNSAS. Ofiteri din fiecare sectie au determinat ce era de siguranta nationala”. Face o paranteza pentru a spune ca nu a vazut dosarul Voiculescu.
“Oricum, dat fiind ca Dan Voiculescu nu a candidat in 2000, inseamna ca dosarul nu a fost cerut atunci de CNSAS”, comenteaza Georgescu.
Dosarele erau analizate de o comisie SRI-CNSAS, care decidea ce e de siguranta nationala si ce nu, ce trebuia secretizat si ce nu.
Negociatorul Gheordunescu
Artizanul protocolului, din partea SRI, a fost adjunctul Mircea Gheordunescu. Nici el nu-si aduce aminte de dosarul “Voiculescu”. Din scaunul sau de consul la Milano, Gheordunescu da prima replica: “Nu stiu… chiar nu stiu… nu ma ocupam de arhive”. Se ocupau ori directorul plin, ori un adjunct…”.
A doua replica, dupa cateva minute: “Comisia analiza dosare nominale la solicitarile punctuale ale CNSAS, conform protocolului”. Concluzia lui Gheordunescu: arhivele erau de competenta directorului plin, care a si semnat protocolul.
Incheiat cu cateva luni inainte de alegeri, sub medierea lui Emil Constantinescu (care nu a dorit sa discute cu EVZ cazul “Voiculescu”), protocolul care a introdus formula comisiei mixte fusese negociat chiar de Gheordunescu.
Articol integral in EvZ
Voiculescu manjeste Romania cu noroi
preluare Romania Libera
Liderul PC, Dan Voiculescu, loveste in toata lumea dupa ce CNSAS a decis ca a facut politie politica. Voiculescu i-a murdarit pe romanii care inainte de 1989 nu au colaborat cu Securitatea: “Nu exista om care sa fi lucrat la stat si sa nu fi colaborat cu Securitatea!”.
Mai mult, el s-a dat de gol in privinta modului in care vede astazi rolul Securitatii: “Trebuie sa dispara acest mit ca Securitatea era un bau-bau si facea numai rau”.
Tupeul miliardarului imbracat in tricou rosu (culoarea Partidului Comunist si a PSD) nu s-a oprit aici, el spunand nu numai ca nu recunoaste sentinta CNSAS, dar si ca va da in judecata Colegiul la toate instantele interne si la CEDO. Va sesiza chiar si Parchetul pentru “scurgerile de informatii de la CNSAS catre presa”.
Interesant este ca Voiculescu a recurs la aceste amenintari, desi nu a primit hartia oficiala de la CNSAS. Potrivit afirmatiilor purtatorului de cuvant al Colegiului, Cazimir Ionescu, CNSAS ii va trimite abia marti sau miercuri verdictul. El a precizat ca verdictul va fi insotit de argumente “in fapt si in drept”, adica benzi audio, stenograme ale sedintelor sau materiale documentare.
“Toate acestea sunt anexate deciziei CNSAS, care are in spate un proces complex si amplu, bazat pe probe, nu o simpla supozitie”, a explicat Ionescu.
Articol ntegral in Romania Libera.
Dinescu si Voiculescu se toarna reciproc
preluare Adevarul
Presedintele PC, Dan Voiculescu, si Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, au intrat, ieri, in conflict deschis, dupa ce liderul conservator l-a atacat dur pe scriitor, pe tema scurgerilor de informatii de la CNSAS catre presa.
Convins ca Dinescu este cel care a furnizat mass-mediei datele privind trecutul sau de colaborator al Securitatii, Voiculescu l-a acuzat pe poet ca s-a razbunat astfel pe el pentru ca nu ar fi primit suma de 8.000 de dolari ce i s-ar fi cuvenit in urma unei colaborari cu postul tv Antena1.
“E ridicol! Ma asteptam sa fie mai destept”, a fost replica pe care Mircea Dinescu i-a dat-o seful conservatorilor. Reprezentantul CNSAS i-a explicat acuzatorului sau ca a avut neintelegeri cu mai multi patroni de televiziuni si nu a spus despre nici un altul ca ar fi facut politie politica. “Cel mai mare dusman al domnului Voiculescu este domnul Voiculescu insusi”, a declarat Mircea Dinescu.
Articol integral in Adevarul.
HotNews.ro, 17 iun 2006