Intr-un gest fara precedent, presedintele trustului Intact, Camelia Voiculescu, i-a cerut public redactorului sef Marius Tuca sa concedieze unul dintre editorialistii ziarului. Solicitarea vine la patru zile dupa ce Dorin Tudoran a scris un text in care afirma “Mi-a murit Dan Voiculescu. Pe limba lui. Pasare care se da Phoenix si se dovedeste papagal”.
In comunicatul difuzat de institutiile din cadrul trustului, fiica lui Dan Voiculescu vorbeste despre faptul ca, in textul respectiv, “Dan Voiculescu e blagoslovit cu expresii demne de un talk-show pe maidan”.
“Stimate domnule Marius Tuca,
In numarul din 14 iulie 2006 al Jurnalului National, colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran, intervine in chestiunea deconspirarii fostei Securitati prin articolul intitulat “Felix, Mircea si Dorin”. L-am citit cu stupoare!”, isi incepe Camelia Voiculescu epistola publicata de Jurnalul National si citita in intregime in jurnalele posturilor Antena 1 si 3.
“Dreptul la libera exprimare nu inseamna dreptul la a fi incorect. E ceea ce nu pare a fi inteles colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran.
Potrivit legii (Ordonanta de Urgenta nr. 187 din 22 februarie 2006), o persoana poate fi considerata ca a facut politie politica numai dupa ce decizia definitiva a Curtii de Apel a fost publicata de CNSAS in Monitorul Oficial. Pana atunci, persoana respectiva beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Din nestiinta sau din rea-vointa, colaboratorul dumneavoastra scrie despre Dan Voiculescu fara a tine cont ca pana la ora actuala nu s-a parcurs nici macar prima etapa din traseul legal al deciziei definitive: judecarea de catre Colegiu a contestatiei sale.
La fel scrie colaboratorul dumneavoastra si despre Traian Basescu, desi in cazul acestuia CNSAS nici n-a luat in discutie posibila suspiciune de a fi facut politie politica in timpul regimului comunist.
Dreptul la libera exprimare nu inseamna dreptul de a insulta. E ceea ce nu pare a fi inteles colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran.
In articolul din 14 iulie 2006, Dan Voiculescu e blagoslovit cu expresii demne de un talk-show pe maidan. Nu insa de paginile unei publicatii de tinuta precum Jurnalul National.
E dreptul lui Dorin Tudoran sa injure cum crede domnia sa ca e mai desantat. Nu insa intr-o publicatie a Trustului “Intact”. Are la dispozitie numeroase foi imunde din Romania”, se mai precizeaza in document.
In finalul acestuia, Camelia Voiculescu ii cere lui Tuca demiterea lui Dorin Tudoran si anunta ca va fi elaborat un Cod Deontologic al Trustului Intact:
“Stimate domnule Marius Tuca,
In Trustul de presa “Intact”, respectarea libertatii de expresie este o regula sacra. O regula sacra trebuie sa fie insa, alaturi de corectitudinea profesionala, si respectarea dreptului la imagine a persoanei. Prin interventia sa, Dorin Tudoran a incalcat flagrant aceasta regula.
Am nu numai calitatea, dar si obligatia de a veghea ca publicatiile Trustului sa nu se abata de la principiile gazetariei de inalta tinuta profesionala. Imi place sa cred ca as reactiona la fel daca tinta umorilor auctoriale ar fi oricine altcineva; sper insa ca nu va mai fi cazul de acum inainte. Dreptul la opinie e una, si il respectam, denigrarea e insa cu totul altceva.
Sub acest semn, va cer ca domnul Dorin Tudoran sa nu se mai numere printre colaboratorii Jurnalului National.
Folosesc acest prilej nefericit pentru a lansa un avertisment tuturor angajatilor si colaboratorilor nostri: materialele superficiale, jocurile de culise si gazetaria de joasa speta nu au ce cauta in publicatiile Trustului “Intact”.
Pentru a evita pe viitor repetarea unor asemenea cazuri, conducerea Trustului va elabora in perioada urmatoare un proiect de Cod deontologic al Trustului “Intact”. Un proiect care va fi supus dezbaterii tuturor colaboratorilor si angajatilor. Odata adoptata forma sa definitiva (tinand cont de observatiile primite), Codul va avea putere de lege pentru toti angajatii si colaboratorii.”
Editorialul incriminat de Camelia Voiculescu
Felix, Mircea si Dorin
Mi-a murit Dan Voiculescu. Pe limba lui. Pasare care se da Phoenix si se dovedeste papagal. Peltic – cand e vorba de evidente, limbut – cand ar trebui sa practice umilinta si neconvingator cand are dreptate, Dan Voiculescu atesta ca tragedia poate fi si o drama pe care incerci sa o rezolvi cu mijloace comice.
Sa declari ca dovedit drept simplu informator esti exonerat de acuzatia de a fi fost general si manipulator al “fondurilor Ceausescu” constituie un adio definitiv spus prezumtiei de nevinovatie.
Candva, CNSAS transmitea ziarului Ziua ca Dan Voiculescu nu a fost agent/colaborator al Securitatii ca politie politica. In plus, dl Voiculescu primea copia unui dosar care dovedea ca fusese urmarit de Securitate. Dar, crezandu-se Otilia, nu se recunostea in “Felix”. Atunci, invoca autoritatea CNSAS-ului.
Azi, cand aceeasi institutie produce probe ca a fost informator, dl Voiculescu declara ca nu recunoaste autoritatea colegiului respectiv.
HotNews.ro, B.B., 20 iul 2006