Saturday, April 20, 2024

Romanii se uita pe internet sa vada ce impozite au de platit, apoi stau ore intregi la coada sa le achite

Must Read

Mai putin de 5.000 de romani folosesc computerul pentru a plati taxele si impozitele, chiar daca, teoretic, acest lucru este deja posibil in majoritatea judetelor din tara. Exista si primarii, cum e cea din Vaslui, unde lucrurile stau mai prost.

“Teoretic, puteti plati si prin computer taxele, dar tot trebuie sa treceti pe la noi”, ne-a spus seful serviciului IT&C din cadrul primariei, Eugen Bota. El a mai precizat ca, pentru a achita online taxele, e nevoie de deschiderea unui cont la BCR, singura banca cu care Primaria Vaslui lucreaza.

“Noi lucram intens la un alt soft care sa fie implementat, dar va mai dura pana cand va fi functional”, a mai spus Bota.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) spun ca gradul extrem de mic de penetrare al serviciului de plati online se datoreaza numarului mic de computere cu care sunt dotate gospodariile si conexiunilor putine la internet.

- Advertisement -

“Gradul de utilizare insa prezinta valori scazute, poate si din cauza nivelului mic de penetrare a PC-urilor si internetului in locuintele individuale si, nu in ultimul rand, a lipsei cunostintelor de operare pentru marea majoritate a contribuabililor. In plus, procedura este considerata de catre unele persoane mult prea greoaie”, ne-a declarat Bogdan Cotarlici, din cadrul MCTI.

Cei care au, de pilda, o proprietate intr-o alta localitate decat cea de domiciliu si vor sa achite taxele online mai au de infruntat o piedica: adresele de pe site-ul MCTI privind primariile care accepta plata online, sunt in mare parte gresite.

Dai click pe adresa unei primarii si te trezesti fie cu o pagina de internet goala, fie la alte locatii, fara legatura cu sistemul e-Tax.Cei din minister spun ca stiu de aceasta problema, dar dau vina pe functionarii primariilor.

“In ce priveste functionalitatea link-urilor existente pe site-ul MCTI, trebuie spus ca este destul de greu ca in fiecare moment sa ai pe site doar link-urile functionale ale acestor primarii, intrucat pot aparea defectiuni in orice moment. Daca ii sunam si ii intrebam de existenta sistemului, ne spun ca il au si ca e functional.

Cand ii anuntam ca nu putem accesta, ne asigura ca e o problema de moment”, spun surse din cadrul MCTI.

Unul din orasele-campioane ale platii taxelor online este Timisoara. Cu cateva sute de contribuabili care platesc prin computer darile la stat, capitala Banatului depaseste chiar si Bucurestiul.

Ce trebuie sa faci ca sa achiti online taxele?

Potrivit functionarilor din primarii, multi contribuabili care se inregistreaza ca utilizatori o fac doar pentru a vedea cat au de platit. Dupa care merg tot la ghiseu ca sa plateasca. “Eu am avut o experienta neplacuta cu plata online. Mi-a cazut internetul exact cand expediam suma. Sistemul nu mi-a recunoscut plata, asa ca a durat cateva saptamani pana mi-am recuperat banii.

Din pacate, asa e la romani”, ne-a marturisit Stefan Vasiloaie, unul din contribuabilii cu cont de e-banking.

Gandul, 01 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x