Guvernul de la Belgrad a anuntat ca va participa la construirea unei conducte de transport a gazului metan, alaturi de concernul rus Gazprom, intr-un proiect estimat la peste 800 milioane de dolari, relateaza presa sirba.
Conducta va fi racordata la reteaua Bluestream, ce urmeaza sa transporte gaz din Rusia spre Europa Occidentatala, via Turcia si pe sub Marea Neagra, si care se constituie ca o ruta de transport alternativa pentru proiectul Nabucco.
Acordul dintre compania nationala Srbijagas si concernul Gazprom-Gazexport vor face din Serbia “unul dintre jucatorii majori pe piata regionala a transportului de gaze naturale”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de guvernul de la Belgrad.
O sursa din executivul sirb a lasat sa se inteleaga ca acordul va fi semnat in scurt timp, imediat dupa ce ministrii responsabili se vor intoarce din vacanta de vara.
Conducta ce va traversa Serbia va intra in tara pe la Nis (sudul Serbiei), venind dinspre Dimitrovgrad (Bulgaria), urmind sa continue spre Croatia, Bosnia si de aici spre Europa Occidentala.
“Conducta va avea o capacitate de 20 miliarde metri cubi”, a declarat o sursa guvernamentala.
Conform altor informatii din interiorul executivului de la Belgrad, acordul va permite Serbiei sa plateasca o datorie catre Kuweit. “Gazprom a fost de acord sa preia datoria de 370 milioane de dolari a Serbiei catre statul Kuweit.
Belgradul va incepe sa-si achite debitul catre compania rusa in momentul in care conducta va deveni functionala, cind 25 la suta din taxele de transport vor fi destinate achitarii datoriei.
Asta arata ca bugetul national nu va fi pus sub presiune, dar indica totodata interesul rusilor pentru eventuala preluare a companiei Srbijagas, odata ce aceasta va fi scoasa la privatizare”, a mai aratat sursa din guvernul de la Belgrad.
Conducta Bluestream se constituie intr-o alternativa la proiectul Nabucco, lupta pentru construirea de retele de transport a gazelor naturale dinspre spatiul fost sovietic catre Europa Occidentala fiind foarte dura.
Reteaua Nabucco, in care este implicata si Romania, se afla inca la nivelul discutiilor si al planurilor preliminare. Acest proiect preveder construirea unei conducte de 3300 de kilometri, dinspre Asia Centrala spre Europa de Vest. Companiile implicate sunt OMV Austria, MOL Ungaria, Botas Turcia, BulgarGaz Bulgaria si Transgaz Romania.
HotNews.ro, M.C., 28 iul 2006