Thursday, June 13, 2024

Valentin Ceausescu vrea drepturi de autor pe spotul la Zapp

Must Read

Valentin Ceausescu cere despagubiri pentru utilizarea imaginii lui Nicolae Ceausescu in spotul Zapp. Intentia fiului lui Nicolae Ceausescu, anuntata initial in “Libertatea”, nu s-a concretizat inca in documente.

Avocata lui Valentin, Paula Iacob, a spus pentru EVZ ca firma Telemobil, proprietara marcii Zapp, nu a cerut acordul familiei Ceausescu. “Este absolut fara justificare legala, respectiv acordul succesorilor.

Valentin Ceausescu nu a fost contactat de companie”, spune Iacob. Rodica Pirvu, directorul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), se abtine de la un verdict: “Depinde cum va interpreta instanta legea.

E greu de spus in ce masura Ceausescu citea un text in calitate de autor, caz in care s-ar aplica decuparea fara acordul titularului”. “De asemenea, drepturile morale se acorda daca se dovedeste ca a fost prejudiciata grav onoarea sau reputatia persoanei prezentate intr-un anumit context”, continua ea.

- Advertisement -

“De cealalta parte, daca atunci, de exemplu, doar TVR avea dreptul sa filmeze, de acolo trebuiau cumparate imaginile”, a mai spus directorul ORDA.

Cristian Munteanu, directorul de creatie al agentiei TBWA/Merlin, care a realizat spotul, spune ca s-a platit Televiziunii Romane dreptul pentru folosirea materialului filmat la Congresul al XIV-lea al PCR.

“Ceausescu exercita o functie publica, era presedintele Romaniei si tinea un discurs public, adresat poporului. Nu se pune problema drepturilor de autor”, a justificat el.

“Parerea mea este ca trebuia sa se ceara acordul familiei, mai ales ca imaginea este folosita intr-o campanie de promovare menita sa duca la cresterea veniturilor”, considera presedintele CNA, Ralu Filip, care recunoaste ca o decizie in acest caz nu e de competenta CNA.

Si el a avut insa o problema cu spotul, intrucat nu informeaza corect publicul: “Am cerut posturilor TV sa intre in legalitate. Consideram ca acele o mie de minute nu sunt gratuite din moment ce se plateste abonamentul”.

Evenimentul Zilei, 05 iul 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x