Friday, March 29, 2024

Atentie la virusi si phishing

Must Read

BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei SOFTWIN, a realizat clasamentul celor mai raspanditi virusi din luna iulie 2006 si atrage atentia asupra noilor amenintari aparute pe Internet. In luna care tocmai s-a incheiat a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din Romania.

Utilizatorii au primit un mesaj pe email care parea a veni de la BCR si care incerca sa ii convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numarul cardului si PIN-ul asociat, banca emitenta etc.

Retineti: banca dumneavostra nu va solicita niciodata date personale prin e-mail.

Cel mai raspandit virus in luna iulie 2006 ramane Netsky.P (12% din infectari), care se incearca sa ii pacaleasca pe utilizatorii de e-mail sa deschida un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitala, muzica MP3 sau altele.

- Advertisement -

Pe locul doi se situeaza un nou-venit, Worm.VB.DW (9.4%). Conform specialistilor BitDefender, acesta este un script care se raspandeste prin retelele de file-sharing, se copiaza in directorul Outlook si se adauga in lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza functionarea corecta a Windows si acceseaza site-uri fara cunostinta utilizatorului.

Locul al treilea in luna iulie ii revine lui Win32.Vb.An@mm (8,1%), un virus care se prezinta drept update de Windows, iar cand este rulat afecteaza functionarea sistemului si acceseaza de asemenea, fara cunostinta utilizatorului anumite site-uri.

Conform laboratorului de analiza BitDefender, in luna iulie au aparul la nivel mondial peste 7.000 de virusi noi si versiuni noi ale virusilor deja existenti. Se accentueaza tendinta de inmultire a virusilor care solicita date personale, mai ales bancare si a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informatii de pe hard-discul computerului infectat).

O alta tendinta o reprezinta virusii care infecteaza calculatorul, se ascund pana in momentul in care utilizatorul acceseaza anumite fisiere sau site-uri web, fura si transmit informatii (documente sau parole) si apoi se auto-sterg pentru a nu fi descoperiti ulterior de programele antivirus.

Pentru a contracara astfel de amenintari specialistii BitDefender recomanda protejarea permanenta a computerului.

Top10 malefic iulie
Nume virus Procent infectari
Win32.netsky.p@mm 12%
Win32.worm.vb.dw 9.4%
Win32.vb.an@mm 8.1%
Win32.jeefo.a 6.8%
Win32.brontok.a@mm 6.1%
Win32.bagle.fg@mm 4.4%
Win32.netsky.d@mm 3.3%
Win32.nyxem.e@mm 2.7%
Win32.wukill.e@mm 2.4%
Win32.bagle.gl@mm 2.0%
Altii 42.8%

HotNews.ro, 05 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x