Thursday, March 28, 2024

Batalia pentru Booker se da intre 19 titluri

Must Read

Lista lunga a nominalizatilor la Premiul Booker contine 19 titluri din 95 de nominalizari. Juriului i-a luat sase ore sa faca selectia. Luni a fost data publicitatii mult asteptata “lista lunga” a nominalizatilor pentru Booker Prize din 2006.

Juriul din acest an a fost constituit din Hermione Lee (presedintele juriului), Simon Armitage (poet si romancier), Candia McWilliam (scriitoare nominalizata la Booker Prize), criticul Anthony Quinn si actrita Fiona Shaw. Dezbaterile au durat mai bine de sase ore, un timp record in ultimii 40 de ani din istoria premiului.

Consacratii, cot la cot cu debutantii

“Avem multe regrete in ceea ce priveste citeva romane care au fost descalificate si am fi putut avea cu lejeritate o lista de 30 de titluri. Criteriile cele mai importante au fost diversitatea, originalitatea, dramatismul, arta narativa, interesul uman si vocile puternice din cartile de pe aceasta lista.

- Advertisement -

Este o lista in care autorii consacrati stau cot la cot cu debutantii”, a declarat Hermione Lee. Lista scurta a nominalizatilor din 2006 va fi data publicitatii pe 14 septembrie, iar cistigatorul va fi anuntat pe 10 octombrie, in cadrul unei ceremonii de decernare a premiului la Guildhall, la Londra, conform datelor de pe site-ul oficial The Man Booker Prize.

Un singur autor dintre cei 19 nominalizati a fost tradus in limba romana, si anume scriitoarea sud-africana laureata a Premiului Nobel Nadine Gordimer, al carei roman “La agatat” a fost recent publicat la Editura All in traducerea lui Dan Silviu Boerescu.

Anul acesta, scriitoarea a fost nominalizata cu romanul “Get a Life”. Favoritul agentilor literari este, in acest an, David Mitchell, propus pentru romanul “Black Swan Green”. Publicul o prefera in schimb pe Sarah Waters, cu romanul “The Night Watch”.

Cotidianul, Ioana Calen, 16 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x