Thursday, March 28, 2024

Computerul personal a implinit 25 de ani

Must Read

Pe 12 august 1981, IBM lansa pe piata modelul 5150 PC, primul computer cu aplicabilitate personala. In cei 25 de ani scursi de atunci, masinariile care au schimbat dramatic viata cotidiana a sute de milioane de oameni nu se afla decat la inceputul dominatiei lor, apreciaza experti in domeniu, citati de AFP.

Oamenii nu-si mai trimit astazi scrisori, ci mesaje pe internet. S-au dus vremurile in care vorbeam la telefon in strainatate cu ochii pe ceas; azi avem programe de telecomunicatii si videoconferinte gratuite in retea.

Cea mai mica informatie, de la retete de bucatarie pana la sfaturi medicale, de la critica de film pana la revista presei internationale, totul este la indemana internautilor. Este o comunitate care nu a incetat sa capete amploare, de la lansarea internetului pentru marele public, in urma cu 12 ani.

“Lucruri la care nici nu visam”

- Advertisement -

Un PC permite oricui sa-si dezvolte talentul artistic, de la compilarea muzicii pe computer si pana la retusarea fotografiilor. In paralel, jocurile pe calculator au cunoscut o uriasa expansiune.

“PC-urile au schimbat spectaculos viata oamenilor. Iar asta nu e decat inceputul. Va fi o adevarata explozie in momentul in care retelele wireless (fara fir) vor ajunge peste tot. Se vor intampa lucruri la care astazi nici nu visam, spune Cindy Cohn, membra a Fundatiei Frontierei Electronice (EFF).

“Ordinatorul aduce lumea in casa, asa cum a facut televizorul inaintea lui. Dar ii lasa si pe altii sa priveasca inauntru, in special pe patron, pe oamenii care vor sa cumpere ceva de la tine sau chiar pe guvernanti”, este de parere Fred Turner, profesor la Universitatea Stanford specializat in interactiunea dintre mass-media si cultura.

Individualitate in loc de comunitate

In aceeasi masura, jurnalele on-line (blog), insotite de fisiere video si audio, semnaleaza un progres al democratiei, dar pun problema fiabilitatii lor comparativ cu cea a publicatiilor. “Daca internetul submineaza institutiile de care depinde cultura noastra, putem castiga retele sociale, dar putem pierde avantajele comunitatii”, mai spune Turner.

Un alt aspect al revolutiei informatice a fost inventarea flash-mob-urilor (“gramezile spontane” – n.r.): sute de persoane urmeaza un cuvant de ordine lansat pe internet si se aduna intr-un punct dat, la o ora fixa, pentru o actiune complet inutila.

Cel mai recent exemplu este flash-mob-ul din Toronto , unde sute de oameni s-au adunat ca sa se bata cu perne in plina strada.

Evenimentul Zilei, Livia Cimpoeru, 12 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x