Thursday, March 28, 2024

Goana dupa bone: o afacere cu profit garantat

Must Read

Mai mult timp petrecut la serviciu. Aceasta este una dintre realitatile cu care romanii se confrunta din ce in ce mai des. Mai ales daca vorbim despre cei care traiesc in marile aglomeratii urbane si care tin foarte mult sa-si faca o cariera. Nu foarte benefica pentru familie, situatia a inceput sa fie exploatata la maximum de micii afaceristi.

Serviciile de genul babysitting sint in momentul de fata la mare cautare si mai ales de viitor. Drept dovada si numarul firmelor care ofera aceste servicii. Spre exemplu, in Bucuresti la ora actuala exista in jur de 40 de astfel de societati. Aceasta in conditiile in care cu un an in urma numarul lor se rezuma la doar cinci.

“Romania este o tara al carei viitor este in servicii. Cine este cel mai bun va cistiga intotdeauna, dar trebuie sa stii ce vrei”, sustine Antoaneta Istrate, manager la Antoanette, o agentie de babysitting.

Explozia numarului de astfel de firme si faptul ca cererea este din ce in ce mai mare nu inseamna insa ca oricine poate avea succes. “Cheia succesului intr-o astfel de afacere este practic cheia succesului in servicii. Trebuie sa iti satisfaci clientii la cel mai inalt nivel”, apreciaza si Gabriel Florea, managerul Bona Mia.

- Advertisement -

Start cu 5.000 de euro

Ca in orice afacere, si in cazul unei firme de babysitting la inceput ai nevoie de un capital. Patronii agentiilor de babysitting sustin ca investitia initiala se invirte in jurul a 7.000-10.000 de euro. Dar se poate porni si cu un minimum de 5.000 de euro. Cei care se gindesc insa la o afacere pe termen lung trebuie sa investeasca insa permanent.

“Ca in orice afacere, trebuie sa ai o baza de pornire: minimum 5.000 de euro. Daca vrei sa faci profit, trebuie sa ai insa determinarea necesara si sa tii intotdeauna cont de faptul ca te adresezi atit angajatorilor (parintii – n. red.), cit si angajatilor (bonele – n. red.)”, mai spune Istrate.

Pe linga taxele aferente deschiderii unei societati si a autorizatiilor necesare in acest caz, cele mai importante investitii vizeaza sediul firmei, la care se adauga logistica necesara. Este vorba in primul rind despre sistemele de comunicatii: telefoane si Internet, fara de care desfasurarea unei astfel de afaceri este practic imposibila.

“Un astfel de business nu se poate face intr-un apartament, pentru ca oamenii care apeleaza la astfel de servicii sint in general persoane care dispun de o situatie financiara buna”, explica Marian Stavarache, managerul unei alte firme de profil. Potrivit acestuia, pentru siguranta, cei care vor sa-si deschida o astfel de afacere ar trebui sa aiba initial in jur de 10.000 de euro.

De asemenea, potrivit patroanei de la Antoanette, foarte importanti sint si angajatii permanenti. “Angajatii trebuie sa fie niste profesionisti. Ai nevoie de psihologi specializati in resurse umane cu o experienta de minimum trei ani si de recrutatori”, sustine aceasta. Antoanette are la ora actuala patru angajati.

Cheltuieli de luat in calcul

Odata afacerea demarata, patronul unei societati care are ca domeniu de activitate servicii de tip babysitting trebuie sa ia in calcul si cheltuielile lunare. Care nu sint de neglijat, dupa cum spun reprezentantii societatilor care activeaza pe aceasta piata.

Cei mai multi bani se duc pentru gasirea personalului care urmeaza sa fie plasat sau, mai precis, pe telefoane, anunturi in ziare si pe Internet. Totodata, transportul este un alt element de luat in calcul, avind in vedere ca foarte multi clienti doresc sa faca cunostinta cu candidatii la postul de babysitter avind alaturi unul dintre angajatii agentiei de recrutare.

Din ce se obtin banii

O agentie de babysitting este practic o firma care intermediaza angajarea unor persoane care functioneaza dupa principiile companiilor de headhunting. Diferenta cea mai importanta consta in faptul ca aceasta este specializata.

Mai mult, spre deosebire de celelalte agentii de recrutare care percep o taxa numai de la angajator, aceste firme iau un comision atit persoanei care cauta o bona, cit si acesteia din urma. Comisionul agentiei variaza in medie de la 40% din salariul net din prima luna al persoanei plasate pina la 100% din suma.

Altfel spus, atunci cind comisionul se ridica la 50%, agentia ia pentru o persoana plasata echivalentul unui salariu obtinut de aceasta.

De asemenea, exista si pachete de oferte in care comisionul se ridica la 120% din valoarea salariului lunar net al bonei. Total depinde de perioada de garantie oferita (timpul in care angajatorul are dreptul sa schimbe o data sau de mai multe ori bona daca aceasta este nepotrivita sau paraseste jobul).

In medie, salariul unei bone poate varia intre patru milioane de lei (mai ales in afara Bucurestiului) si 7-8 milioane de lei pe luna.

Dar sint si exemple de familii care ofera bonei in jur de 15 milioane de lei pe luna. Conditia este insa ca aceasta sa aiba diverse specializari, cum ar fi cea de educator, sa fie invatator sau sa aiba studii medicale. Suma cu care este platita bona se negociaza direct intre familie si aceasta, agentia avind cel mult rolul de a consilia.

Important de stiut este de asemenea faptul ca in general parintii care apeleaza la astfel de servicii nu tin cont foarte mult de suma platita, ci de calitatea candidatei. “Parintii nu se uita la comision. Pentru ei banii nu conteaza”, sustine Istrate.

Profit de 1.000 de euro

Avind in vedere faptul ca agentiile care recruteaza bone percep comision din ambele parti, dar mai ales pentru ca cererea de astfel de servicii este importanta si in crestere, profitul obtinut poate fi destul de atragator. Unele agentii au ajuns sa faciliteze angajarea pentru 25-30 de persoane intr-o luna, in vreme ce altele au cite 15 cereri pe zi.

Astfel, incasarile lunare pot ajunge si la 100 de milioane de lei pe luna. “De cind ne-am apucat de aceasta activitate profitul a crescut constant de la an la an. Totusi, nu este extraordinar de mare. Poate ajunge pina la 1.000 de euro pe luna”, sustine Cecilia Sarmasan, directoarea agentiei de recrutare Serion din Cluj.

Investitie cu amortizare rapida

Investitia intr-o agentie de plasare a babysitterilor se amortizeaza de obicei repede: in doi ani sau uneori chiar in mai putin. Depinde insa si de planurile de dezvoltare. “Daca ai rabdare, in cel putin jumatate de an incep sa se vada rezultatele, in sensul ca iti poti echilibra veniturile cu cheltuielile”, apreciaza Stavarache.

De asemenea, Istrate considera ca intr-o astfel de afacere iti poti recupera banii in doi ani. Amortizarea depinde si de obiective. Daca vrei o afacere pe termen lung si investesti, in doi ani iti scoti banii. Dar asta daca intretii investitia. Noi reinvestim tot profitul”, sustine aceasta.

Cotidianul, Alina Stanciu, 10 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x