Thursday, March 28, 2024

In curind spunem alo la iPod

Must Read

Apple vrea sa “muste” din piata telefoanelor mobile, ca replica la intrarea Nokia pe piata aparatelor muzicale portabile.

Implicarea grupului finlandez Nokia pe piata dispozitivelor portabile pentru descarcarea de muzica de pe Internet ar putea fi daunatoare pentru compania americana Apple, care ar putea sa lanseze, in replica, un iPod dotat cu functiile unui telefon mobil, considera expertii, citati de AFP.

Nokia, producatorul numarul unu de telefoane portabile, care detine aproximativ o treime din piata mondiala, a anuntat, la data de 8 august, cumpararea companiei americane detinatoare de site-uri de muzica Loudeye, care este activa in special in Europa, prin filiala sa OD2.

Grupul finlandez, care dispune deja, in gama sa de telefoane multifunctionale, de optiuni care permit ascultarea de muzica, va oferi “o experienta muzicala completa pe telefonul mobil”, au explicat reprezentantii Nokia.

- Advertisement -

Acest lucru va apropia compania finlandeza de Apple, liderul mondial in industria muzicii pentru dispozitiv portabil, prin uniunea iTunes-iPod.

Momente penibile pentru Apple

Anuntarea acestui nou rival pentru companie intervine in conditiile in care mai multe state europene au acuzat Apple ca ar profita de tehnologia sa unicat si ca ar bloca iPod sa se alimenteze cu cintece in alt mod decit prin softul iTunes.

De fapt, iPod a adus notorietatea site-ului iTunes si invers, privindu-i astfel pe reprezentantii concurentei de orice beneficiu al acestui succes tehnologic.

Apple “a fost, mai intii, atentionata de justitia franceza, apoi au protestat cei din Scandinavia, dupa care Microsoft a anuntat esecul dispozitivului sau portabil pentru muzica si, in final, Nokia soseste cu ofensiva sa”, a spus reprezentantul cabinetului Jupiter Research, Mark Mulligan.

El a adaugat ca Apple a trecut, “cu siguranta, prin doua ultime luni penibile”. Un alt analist de la Jupiter a subliniat ca, desi Loudeye si OD2 s-au clasat pe o pozitie nefavorabila, dupa verificarile de calitate a sistemelor de distributie din Europa, “ei detin in continuare o majoritate pe piata”.

Nokia adopta forta

Specialistii bancii UBS au estimat ca aceasta initiativa este una strategica pentru Nokia, care a mai lucrat cu Loudeye in 2005, la dezvoltarea unei platforme muzicale pentru operatorii de telefonie mobila.

Compania finlandeza va profita de popularitatea in crestere a descarcarii de muzica pe telefonul mobil, prin conexiunile radio ale retelelor mobile. Loudeye a anuntat miercuri incheierea unei intelegeri pentru aprovizionarea unui specialist in acest tip de descarcari, compania britanica 02 Music.

Potrivit altor analisti, Nokia ar putea forta Apple sa ofere sub licenta, operatorilor sai, serviciul iTunes, in conditiile in care experientele-pilot ale grupului Steve Jobs cu producatorul Motorola au fost putin relevante.

“Apple ar putea forma un joint venture cu un specialist in telecomunicatii, pentru a concepe partea tehnica a unui iPhone, prin care sa pastreze insa un control strict asupra softului si aspectului telefonului, au estimat reprezentantii site-ului de informatii financiare The Motley Fool.

Cotidianul, Iulian Enache, 12 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x