Alternativa la locuintele construite din materiale traditionale sunt cele prefabricate, din materiale alternative, mai ieftine si mai usor de asamblat.
Conceptul de casa, la majoritatea romanilor, contine zidarie si beton, pereti trainici si stalpi de sustinere puternici. Cu toate acestea, piata constructiilor de locuinte din Romania incepe sa importe modele occidentale.
Au aparut, in ultimii ani, casele prefabricate, din lemn si placi din fibre orientate de tip OSB, fostul PAL. Avem si locuinte tip sandvis, cu structura din lemn, invelite cu lambriu sau OSB si izolate pe interior cu vata de sticla.
Modelul canadian, cel cu pereti din gips-carton, a inceput sa fie adoptat si la noi, la fel casele din calupuri de polistiren expandat, in care se toarna beton ca intr-un cofraj.
Ideea de casa din materiale neconventionale incepe sa ii surada si cetateanului roman in primul rand datorita pretului, care poate ajunge si la jumatatea celui pentru o locuinta construita din materiale traditionale si, totodata, gradului suplimentar de confort termic.
Puteti construi cu doi oameni
Daca v-ati decis sa construiti o casa pe sistemul clasic, care va duce la 140-150 de euro metrul patrat, va recomandam un nou sistem care incepe sa se impuna si pe piata romaneasca. Importat din America, sistemul de constructie Amvic este un sistem de cofraje termoizolante, care are ca scop formarea peretilor din beton, de tip monolit.
Aceste cofraje sunt alcatuite din doua panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur. Sistemul combina izolatia termica efectiva a polistirenului expandat cu avantajele unui perete monolitic de beton armat. O casa construita pe acest sistem este cu pana la 300% mai eficienta termic decat una construita pe sistemul traditional de zidarie.
Amvic este un sistem mai rapid de constructie, astfel ca doi oameni pot construi pe zi 100 de mp de zid cu turnarea betonului cu tot. “Am primit recent o comanda de la o firma cipriota, care vrea sa demareze un proiect de 520 de case la Mihailesti. In Corbeanca, fotbalistul Marcel Puscas construieste 11 case.
Avem cerere in tara de peste 100 de case pe sistemul nostru”, ne-a informat Marin Crutescu, directorul general al Amvic.
Pretul unei case pe sistem Amvic, la rosu, este intre 120 si 200 de euro/mp, in functie de suprafata casei.
Case prefabricate din lemn
Sistemul de case prefabricate din lemn nu este necunoscut la noi, el a inceput sa fie folosit inca din anii ’60. Pentru satisfacerea nevoilor de locuinte, Institutul National al Lemnului a inceput sa realizeze in sistem industrializat locuinte din lemn.
Proiectarea acestora s-a facut in colaborare cu partea canadiana, respectandu-se suprafetele mari practicate in Vest: dormitor 20-30 mp, living 60-100 mp. Acum, au aparut in tara fabrici de profil care livreaza materialele prefabricate si la cerere asigura si montarea lor.
In Harghita, zona cunoscuta pentru traditia lemnului, se contruiesc case dupa model occidental de ani de zile. In comuna Ciumani, firma de constructii Apicom livreaza case prefabricate la preturi tot mai accesibile. Constructiile tip canadian au schelet de rezistenta, acoperit pe ambele parti cu lambriu, cu posibilitatea inlocuirii lambriului cu carton ipsos.
Pretul unei astfel de case este cuprins intre 110 si 140 euro/mp. Lemnul este ignifugat pentru a fi mai elastic si este tratat pentru a rezista la incendiu. Timpul de constructie al unei case din lemn este de maximum o luna. O casa din materiale traditionale se ridica in minimum doua luni.
20.000 de euro o locuinta de 110 mp
Un exemplu de casa ieftina care poate fi realizata in regie proprie este dat pe pagina de internet www.regieproprie.ro.
O casa simpla, cu doua dormitoare, camera de zi, bucatarie si baie, cu pod mansardabil cu o suprafata totala de 110 mp. Tamplaria este tip termopan cu rama din lemn, baia si bucataria fiind echipate complet, inclusiv cu gresie si faianta. Apa calda este obtinuta de la un boiler de 100 de litri, incalzirea fiind facuta de calorifere legate la o centrala termica individuala cu lemne. Instalatia electrica are un aer modern, cu aplice si spoturi montate pe tavan.
BaniiNostri.ro, 08 aug 2006