Friday, March 29, 2024

Arhiepiscopul de Alba recunoaste ca a semnat un angajament cu Securitatea

Must Read

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca a semnat un angajament cu securitatea, dar ca nu a turnat pe nimeni si nu a facut politie politica. Arhiepiscopul a explicat: ”am fost haituit, mi-au spus ori semnezi, ori te arestez”.

"Nu exista nici pe departe intentia noastra, a Bisericii, de a fi camuflat realitatea, ci sa fie o transparenta totala si sa scapam de o fantoma (Securitatea – n.red.) care bantuie in Romania", a declarat Andreicut citat de NewsIn.

Acesta a vorbit si despre situatia deloc usoara in care preotii si-au facut misiunea in perioada comunista, spunand ca "este greu pentru cei tineri sa-si imagineze" conditiile de atunci.

Andrei Andreicut a spus ca a fost "haituit tot timpul de Securitate", din 1972 si pana in 1989: "Mi-au interceptat telefoanele, mi-au pus microfoane in casa, astfel incat puteau sa asculte cele mai intime convorbiri, mi-au intrat in casa cand eram la biserica".

- Advertisement -

Printre greutatile pe care Andreicut sustine ca le-a intampinat se numara si refuzul autoritatilor de a-l lasa sa plece cu o bursa in strainatate, desi trecuse de doua ori examenul necesar si faptul ca abia a cincea oara a fost admis la doctorat la Bucuresti, in ciuda notelor bune obtinute la examene.

Arhipescopul ortodox a declarat ca a dat o singura nota informativa si anume cea din ziua in care a semnat si angajamentul la Securitate. El a spus ca este vorba de o declaratie data despre un avocat din Turda, caruia securistii sustineau ca i-ar fi dat mita.

"Dosarele nu trebuie manipulate nici politic si nici confesional, ci e nevoie de o cercetare onesta a lor", mai spus arhiepiscopul, care a propus ca sinodul bisericesc sa se intruneasca, pentru a cerceta dosarele, alaturi de un reprezentant CNSAS.

HotNews.ro, 01 sep 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x