Thursday, April 18, 2024

Cum faci rost de bani de la banca daca esti student

Must Read

Ca student ai nevoie de calculator, carti si tot felul de alte obiecte si servicii caracteristice statutului de viitor intelectual. Pentru toate astea iti trebuie bani. Pentru salariati stim ca exista varianta creditului. Dar un student fara venituri ar putea face si el credit?

Dupa o vacanta in care am cheltuit toti banii parintilor, m-am trezit lefter si cu o groaza de datorii. Mi-am pacalit prietenii cu ideea de refinantare, insa nu a mers. Nimeni nu mai vrea sa ma imprumute. Asa ca am colindat pe la multe banci: Banca Transilvania, Raiffeisen, Alpha Bank, Finansbank, Bancpost. Nici una dintre ele nu a fost dispusa sa ma ajute.

Doar CEC-ul si BCR-ul aveau o oferta pentru finantarea studiilor, dar era conditionata de existenta unui loc de munca si de o vechime de minim 3 luni. Iar cu banii primiti nu puteai decat sa-ti achiti taxele de scolarizare si nimic mai mult. Si totusi…

Intr-un final am ajuns si la BRD, fara mari sperante de a gasi ceva, avand in vedere raspunsurile primite de la celelalte banci. BRD are o oferta de credit in lei pentru studentii care nu sunt angajati, numita Credit 10. Banii obtinuti in urma creditului pot fi folositi oricum doresti.

- Advertisement -

Poti obtine echivalentul in lei a sumei cuprinse intre 500 de Euro si 1000 de Euro. Creditul se poate intinde pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani.

Conditiile sunt urmatoarele :
– sa ai o varsta

cuprinsa intre 19 si 30 de ani
– sa fii in ultimul sau penultimul an de studiu sau sa urmezi studii post-universitare in cadrul unei universitati partenere BRD (lista universitatilor se poate gasi la unitatile BRD)
– sa nu ai mai mult de trei restante

Daca nu lucrezi, e nevoie de minim un parinte in calitate de coimprumutat. Daca lucrezi, trebuie sa ai minim 3 luni in campul muncii si in functie de venit vei primii suma corespunzatoare.

Actele necesare:
– acte de identitate ale imprumutatilor si co-imprumutatilor;
– declaratie privind angajamentele de plata/litigii cu tertii;
– documente de venit pentru imprumutai si co-imprumutati;
– adeverinta din care sa reiasa ca imprumutatu se afla in ultimii doi ani de studiu la o universitate selectat de BRD.

Cum se calculeaza suma ce iti poate fi data? Rata lunara nu trebuie sa depaseasca 30% din venit.

Dobanda este de 9,9% variabila. Se mai incheie o asigurare de viata obligatorie ce reprezinta 0,085% din sold si un comision de gestiune lunar de 0,3% din sold. Toate aceste costuri sunt incluse in rata lunara.

Banii sunt virati pe un card cu denumirea Card 10 creat special pentru studenti. Acest card il primiti gratuit, este valabil 1 an si se innoieste automat.

Avantajele acestui card sunt ca pentru retragerea banilor de pe card la ATM-uri si POS-uri nu se percepe nici un comision. La plata facturilor Orange, Vodafone si Romtelecom facuta la ATM-urile BRD comisionul este 0. Deasemenea pentru interogarea soldului siemiterea extrasului de cont comisionul este tot 0.

Daca ridici banii de la ghiseul bancii exista un comision de 0,5%.

Perioada de gratie la plata creditului

Conform BRD, la un credit de 3.500 RON pe o perioada de 2 ani rata lunara va fi de 175 RON.

Daca doresti sa nu achiti rata din prima luna poti beneficia de o perioada de gratie in care platesti doar dobanda. Perioada de gratie este de maxim 2 ani si se calculeaza in functie de anii de studiu ramasi astfel:
– la o perioada ramasa pana la finalizarea studiilor mai mica de un an perioada de gratie este de maxim 1 an;
– la o perioada de studiu ramasa de peste un an perioada de gratie este de maxim 2 ani .

Desigur, in cazul in care optezi pentru perioada de gratie, la inceperea achitarii ratelor acestea vor fi mai mari datorita reducerii timpului in care sunteti obligat sa achitati creditul.

Bani si pentru studii

Daca dupa terminarea studiilor universitare doresti sa te inscri si la studii post-universitare BRD iti ofera si un credit din care sa-ti platesti studiile. Creditul StudentPlus, cu care poti obtine intre 500 si 12.000 euro, echivalentul in lei, potrivit unei consiliere a bancii, sau intre 250 si 12.000 de euro conform site-ului BRD.

Perioada de creditare este intre 2 si 5 ani. Conditiile sunt sa ai diploma de licenta iar varsta cuprinsa intre 21 si 40 de ani. Universitatea trebuie sa fie inclusa pe lista universitatilor partenere BRD.

GhiseulBancar.ro, 05 sep 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x