Thursday, March 28, 2024

Fumatul in spatii publice, interzis din 2007 si in Franta

Must Read

Incepand cu data de 1 februarie 2007 se interzice fumatul in locurile publice in Franta. Exceptie fac restaurantele, cafenelele, tutungeriile si discotecile, carora li se acorda o perioada de adaptare pana la 1 ianuarie 2008, a declarat duminica premierul francez Dominique de Villepin, citat de presa internationala.

Fondurile alocate luptei anti-fumat sunt estimate sa se ridice la 100 de milioane de euro pe an.

Fumatul ”va fi interzis in toate locurile publice, in scoli, colegii si magazine, incepand de la 1 februarie 2007”, a declarat premierul francez Dominique de Villepin.

Premierul a mai tinut sa precizeze ca fumatul va fi in continuare permis pe strada si in spatiile private, informeaza agentia France Presse.

- Advertisement -

Incalcarea noilor reglementari va fi sanctionata cu amenzi forfetare de 75 de euro pentru persoanele fizice si 150 de euro pentru stabilimentele responsabile.

Desi un grup de parlamentari a cerut, printr-un raport prezentat miercuri, ca de la 1 septembrie 2007 fumatul in locuri publice sa fie interzis fara nicio exceptie, restaurantele, cafenelele, tutngeriile si discotecile se vor putea adapta noii reguli pana la 1 ianuarie 2008.

Pe langa aceasta restrictie vor creste si fondurile alocate ajutarii fumatorilor sa renunte la fumat.

“Vom dubla numarul de persoane care vor primi gume cu nicotina si medicamente de la 600 de mii la 1,2 milioane si vom dubla si numarul de consultatii si de ajutor acordat asociatiilor de profil – acest angajament ridicandu-se la aproximativ 100 de milioane de euro pe an” a declarat pentru canalul public de televiziune France 2 ministrul francez al sanatatii, Xavier Bertrand.

Franta e de mai multi ani una dintre cele mai active tari europene in miscarea anti-fumat, legislatia intrata in vigoare in 1991 fiind la acea vreme cea mai restrictiva din Europa. In 1993 s-au intensificat masurile impotriva fumatului, prin interzicerea promovarii produselor din tutun si cresterea taxelor aferente acestor produse.

Totusi, statistici guvernamentale arata ca in Franta exista aproximativ 12 milioane de fumatori, reprezentand 20% din populatie si ca mai mult de 70.000 de decese survin anual din cauza bolilor asociate cu fumatul.

Irlanda a fost prima tara in care s-a interzis fumatul in locurile publice, in anul 2004, urmata de Italia, Suedia, Scotia, Norvegia si Spania. Se asteapta ca anul viitor si Anglia, Belgia si Portugalia sa introduca restrictii mai aspre referitoare la fumatul in spatii publice.

HotNews.ro, L. Gliga, 09 oct 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x