Friday, March 29, 2024

Romania a incasat banii pentru actiunile BCR

Must Read

Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane s-a incheiat joi, statul roman incasand 2,2 miliarde euro pentru actiunile BCR, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Prin virarea sumei de 2,2 miliarde euro in contul deschis de statul roman la Citibank Londra, Erste Bank devine astfel noul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane.

Banii din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi varsati intr-un fond national de dezvoltare si vor fi utilizati la finantarea proiectelor mari de infrastructura, a declarat joi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

„Banii nu vor merge la consum, ci vom face eforturi sa ii gospodarim cat mai bine, sa putem oricand sa dam socoteala contribuabilului roman despre ce s-a intamplat cu acesti bani si cum au fost cheltuiti”, a continuat primul-ministru.

- Advertisement -

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a precizat, la randul sau, ca sumele rezultate din privatizari vor avea destinatii clare care vor fi facute publice, iar modul de folosire a banilor se va face prin hotarari de Guvern.

Manfred Wimmer, seful grupului de strategie din cadrul Erste Bank, a spus ca tranzactia incheiata astazi este cea mai mare facuta vreodata de institutia sa.

“Este, de altfel, cea mai mare achizitie pe care o companie austriaca a facut-o vreodata pe teritoriul altui stat si este cea mai mare investitie straina directa facuta vreodata in Romania”, a subliniat seful grupului de strategie de la Erste.

Banca austriaca a fost desemnata la sfarsitul anului trecut castigatoare a licitatiei pentru privatizarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii. Astfel, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% detinut la BCR. BERD si IFC vor primi fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele de 12,5% din capitatul social al bancii.

BCR este cea mai importanta banca din Romania, gestionand active de peste zece miliarde de euro. Banca are in prezent 450 sucursale si agentii in intreaga tara, avind o retea nationala de peste 1.200 ATM si aproape 8.500 de POS. Numarul clientilor este in prezent de peste 4,4 milioane, din care 90% sunt clienti persoane fizice.

In primul semestru al acestui an, banca a obtinut un profit de 451,17 milioane de lei noi (circa 125 milioane de euro), cu 11,5% mai mare decat suma aferenta primului semestru din 2005.

HotNews.ro, D.C., 12 oct 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x