Thursday, March 28, 2024

Alcool si tutun pentru toti copiii

Must Read

Este interzisa vanzarea produselor din tutun si alcool catre minori. Textul unei legi pe care foarte putini o respecta. Echipa HotNews a dat o raita prin marile magazine din Bucuresti pentru a vedea cine respecta legea si cine nu. “Instrumentul” reportajului – Marius, un tanar ce abia si-a luat buletinul, elev in clasa a noua.

Pe cei ce incalca legea i-am gasit foarte usor. Pe cei care o respecta i-am cautat asiduu si par sa nu existe.

Am lasat de-o parte micile magazine de cartier si ne-am orientat spre Cora, Carrefour, Mega Image. Retaileri mari cu oferte ametitoare si toate cu un lucru in comun: atrag mii de clienti si nu permit efectuarea de fotografii in interiorul magazinelor. Ma depaseste complet motivatia lor, insa regula e doar o regula si poate fi incalcata in astfel de situatii.

Pe Marius l-am abordat in primul rand datorita aspectului sau de copilandru. I-am explicat ce dorim sa facem si s-a aratat mai mult decat interesat, chiar implicat in demersul nostru.

- Advertisement -

M-a intreaba mirat de ce vrem sa scriem despre astfel de lucruri. “Da’ de ce nu pot sa-mi iau bere?”. Am facut putin pe dirigintele dar nu sunt convins ca mi-a iesit prea bine. Imi dezvaluie naiv ca iarna mai cumpara cate o sticla de coniac si o bea cu “baietii in fata blocului”.

Am stabilit sa achizitionam din fiecare magazin cateva doua beri si un pachet de tigari.

La Mega Image lucrurile merg ca pe roate, insa Marius pare sa aiba putin trac. Se inroseste ca un rac cand cere un pachet de tigari, dar vanzatoarea nu are nici o problema. Il iau de mana afara si ii explic ca nu i se poate intampla nimic, si mai ales ca face un lucru bun. Un demers civic.

Urmeaza Cora, unde sunt surprins ca ii fac fotografii in timp ce era la standul de tutun, dar o iau repede din loc. Oricum, tigarile si bautura erau deja platite, iar bonul fiscal – in buzunarul lui Marius.

La Carrefour urmam acelasi principiu. Ne despartim la intrare, ii spun sa nu ma bage in seama, cumpara ce are de cumparat, il fotografiez si plecam. Nici lui – si cu atat mai putin mie – nu ne venea sa credem ce usor a fost.

Nici o intrebare din partea angajatilor, nici macar o privire suspicioasa, totul a decurs ca si cum Marius ar fi cumparat bomboane.

Pustiul roman consuma primul pahar la doar 12 ani

Potrivit unui studiu realizat de organizatia Salvati Copiii, apropae jumatate dintre tinerii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani au consumat alcool cel putin o data. Studiul releva ca de de multe ori parintii sunt cei care ofera copiilor primul pahar de bautura si prima tigara.

Aproape 80% dintre tinerii cu varsta de peste 18 ani au consumat alcool cel putin o data. De asemenea, peste 4% din copiii cu varste cuprinse intre 11-14 ani si 12% din cei cu varste cuprinse intre 15-18 ani consuma alcool in mod regulat.

Studiul realizat de Salvati Copiii arata ca varsta medie la care copiii beau primul pahar de alcool este de doar 12 ani.

Aproape jumatate din subiectii minori au fost trimisi de parinti sa cumpere alcool in ultimul an, si 89% din ei au cumparat intotdeauna fara probleme. 4% din tineri au declarat ca au consumat un drog ilegal. Peste 20% din tineri cunosc persoane care au consumat droguri si 7% spun ca le-au fost oferite droguri.

Nici adultii nu stau mai bine

Romania si alte cinci tari est-europene sunt in topul celor mai mari consumatoare de alcool, potrivit unui studiu realizat de Institutul Britanic pentru Studierea Alcoolului.

Adultii din Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Romania consuma mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, cu concentratie mare, in timp ce media in Uniunea Europeana se situeaza in jurul a 15 litri.

Studiul arata ca unul din zece lituanieni este abstinent, un procent mai bun decat media de 5% din Grecia, Danemarca, Slovacia si Germania. In Letonia, Spania si Portugalia, abstinenta de la alcool este de 15%. Din randulstatelor membre UE, problemele vizeaza varsta frageda a consumatorilor de alcool.

In Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Olanda si Belgia, mai mult de 21% dintre adolescenti sunt bautori de spirtoase.

Studiul mai arata ca mai mult de 25% dintre cazurile de deces in randul tinerilor barbati cu varste intre 15 si 29 de ani din UE sunt cauzate de alcool, iar in cazul femeilor procentul este de 10%.

HotNews.ro, L.A., R.S., 07 nov 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x