Thursday, March 28, 2024

Numarul bolnavilor de SIDA creste alarmant

Must Read

Epidemia SIDA in lume continua sa creasca, iar in tari unde numarul bolnavilor era in scadere, se inregistreaza tot mai multe persoane infestate, arata ultimul raport la Organizatia Modiala a Sanatatii (WHO).

Potrivit acestuia, in lume 39,5 milioane de persoane sunt infestate cu HIV. Fata de anul 2006, exista 4,3 milioane de noi infectii, 65% dintre acestea fiind inregistrate in tarile din Africa si cresteri importante in Europa de Est si in Asia Centrala, unde exista date ca ratele infectiei au crescut cu 50% in ultimii doi ani.

2,9 milioane de oameni bolnavi de SIDA au murit, anul acesta.

In Europa Centrala, epidemia este mai scazuta fata de restul Europei. In 2005, doar patru tari au raportat peste o suta de noi imbolnaviri cu SIDA: Polonia-652 de cazuri, Turcia-332, Romania-205, Serbia si Muntenegru-112 si Ungaria-110.

- Advertisement -

Modul in care se contacteaza virusul variaza, dar, cel mai frecvent este contactul heterosexual neprotejat in tari ca: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Romania, Turcia.

Programele de prevenire trebuie sa fie sustinute

Datele din noul raport arata ca a crescut numarul programelor de prevenire a infestarii cu HIV care au inceput sa aiba rezultate.
Studiul remarca faptul ca, in tot mai multe tari, au fost inregistrate tendinte pozitive in privinta obiceiurilor sexuale ale tinerilor in ultimii zece ani: folosirea prezervativelor, cresterea varstei de incepere a vietii sexuale.

La capitolul tineri infestati cu HIV, intre 2000 si 2005, sunt in top Botswana, Burundi, Coasta de Azur, Kenya, Malawi, Rwanda, Tanzania si Zimbabwe.

In China, programele de prevenire au inregistrat succese notabile, un numar mare de persoane fiind convins sa foloseasca prezervativul.

In Portugalia, diagnosticarile cu HIV in randul consumatorilor de droguri au scazut cu aproape o treime (31 la suta) in 2005, fata de 2001.

In unele tari insa, programele anti-Sida nu dau rezultate pentru ca nu se desfasoara sustinut.

In America de Nord si Europa de Vest numarul celor diagnosticati cu HIV nu a scazut.

Insa in multe tari, programele de prevenire HIV nu ajung tocmai la oamenii vulnerabili: tineri, femei, fete, homosexuali, dependenti de droguri sau alte minoritati.

In Cambogia, China, India, Nepal, Pakistan, Thailanda si Vietnam a crescut numarul homosexualilor diagnosticati cu HIV.

In America Latina, Europa de Est si Asia a crescut numarul celor infestati, in randul consumatorilor de droguri.

O alta concluzie a raportului este aceea ca in multe tari, cunostintele despre sexul protejat si HIV raman scazute, ca si perceptia despre riscul de imbolnavire. Chiar si in tari unde se inregistreaza o rata crescuta a imbolnavirilor cu SIDA, Swaziland si Africa de Sus, o mare parte a populatiei nu crede ca s-ar putea infesta cu HIV.

HotNews.ro, C.N.A., 21 nov 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x