Friday, March 29, 2024

Revelion la Herculane sau la Viena ?

Must Read

De ce isi petrec romanii revelionul in tara in loc sa o faca in capitalele si orasele Europei? Pentru ca e mai scump in Romania, pentru ca au conditii mai proaste in Romania si, mai ales, pentru ca sunt romani. Ciudate argumente, dar par a fi singurele care pot duce la o asemenea alegere.

O simpla consultare a preturilor afisate de agentiile de turism are darul de a ridica mai multe semne de intrebare decat orice problema matematica.

Am dat o raita in cateva agentii de turism din Bucuresti si am consultat ofertele pe care acestia le au pentru perioada sarbatorilor de iarna.

Primul soc: 4 nopti de cazare la Ocna Sibiului costa 420 de euro cu cina festiva si masa de revelion. Buuun. In dorinta de a face o comparatie cu Ocna Sibiului cautam o vacanta la Viena.

- Advertisement -

Si nu mare ne e mirarea cand gasim la o agentie de pe Magheru un sejur cu o noapte de cazare in Budapesta si 4 in Viena, totul la un pret cu doar cativa euro mai mare decat cel de la Ocna Sibiului. Adica 450 de euro.

Poiana Brasov. Perla statiunilor montane din Romania, partii minunate, bastoane pirogravate si creioane gigant etc. Cinci nopti la Poiana, doua mese pe zi si o masa festiva – 660 de euro. Fara transport. Stim ca e foarte putin transportul, dar trebuie mentionat. Mergem sa vedem cat costa 5 zile la Roma.

Avion, cazare, dejun, ghid si plimbari prin Roma – 588 de euro (fiind incluse si taxele de aeroport aici). Cu tot cu asigurare medicala si taxiul pana la Otopeni depasesti cu putin 600 de euro.

Nu va mirati. Intr-adevar, o vacanta la Roma cu avionul e mai ieftina cu 10% decat o vacanta la Poiana Brasov. Era sa uit. Tot 600 de euro costa si o excursie similara la Barcelona .

Revelion la Herculane, 4 nopti, cina festiva etc, 350 de euro. Mai un namol, mai un tratament – stai patru zile si esti ca nou. Plus ca viata de noapte din Herculane se zvoneste ca e nebuna de tot. La Viena, dar de Craciun de data aceasta, cu doua nopti la Budapesta si 3 in capitala austriaca – sub 350 de euro. Transport cu autocarul din pacate.

Si vine automat intrebarea: Unde vreti sa va petreceti sarbatorile? La Viena sau la Baile Herculane?

Statistici pentru revelionul 2005/2006

In timpul sarbatorilor de iarna de anul trecut, romanii au cheltuit aproximativ 30 de milioane de euro. Aproape 100.000 de romani si-au petrecut sarbatorile de iarna alegand un pachet de servicii turistice, insa numai 13.000 au ales o destinatie externa, se arata intr-un raport intocmit de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc.

Principalele destinatii la intern au fost statiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a fost de 100%.

Cei aproape 90.000 de turisti ce si-au petrecut vacanta in Romania au cheltuit aproximativ 24 de milioane de euro, in timp ce restul de 6 milioane au fost cheltuite de cei 13.000 de turisti care au ales o tara straina.

Traian Badulescu, ofiter de presa in cadul Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), considera ca insuficienta locurilor de cazare in Romania e una din posibilele explicatii ale acestor preturi.

“Baza de cazare din Romania e destul de redusa. Nu putem vorbi inca de o concurenta pe aceasta piata. Chiar daca hotelierii nu au un grad de ocupare de 100%, tot e profitabil”, spune Traian Baduelscu.

O alta explicatie oferita de Traian Badulescu tine de portretul turistului roman.

“Cei care merg la Poiana Brasov de exemplu, fac parte dintr-un cerc restrans. Le place sa mearga in statiunile scumpe, sa fie vazuti. Si aceasta in condtiile in care ar avea bani sa mearga in Mauritius sau Thailanda”.

Potrivit informatiilor oferite de ANAT, din totalul locurilor de cazare la nivelul Romaniei peste 40% se afla pe litoral.

HotNews.ro, R.S., 09 nov 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x