Thursday, March 28, 2024

Romania poate intra la iarna in plina criza a gazelor

Must Read

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat ca Romania ar putea trece printr-o criza a gazelor naturale. Motivul invocat de Seres este lipsa contractelor ferme, de care se fac vinovate societatile de distributie a gazelor. Acestea, la randul lor, acuza Petrom ca a crescut abuziv pretul gazelor naturale din productia interna.

“Distrigaz Nord si Sud nu au contracte ferme pentru perioada urmatoare si consuma mai mult decat importa. Nu au incheiat contracte de gaze naturale pe toate cantitatile necesare si exista pericolul ca la iarna sa nu putem furniza necesarul de gaz”, a spus Seres intr-o conferinta de presa de joi.

El a mai adaugat ca vina o poarta toti cei implicati in acest domeniu. „Petrom a ales intr-o maniera discreditara sa creasca preturile, distribuitorii nu au incheiat contracte cu Petrom – chiar cu pretul crescut pe care il puteau recupera ulterior – iar autoritatea de reglementare in domeniu trebuia sa fi intervenit mai ferm pentru a rezolva problema”.

Ministrul a acuzat firmele Distrigaz Nord si Distrigaz Sud ca “s-au jucat cu legea, iar situatia contractarilor este dezastruoasa”.

- Advertisement -

Mai mult, Seres s-a referit si la contractele negociate cu importatorii de gaze naturale care, in opinia sa, “sunt negociate defectuos, la genul: nu iti pot oferi necesarul de gaz luna aceasta, voi acoperi diferenta luna viitoare”.

Virgil Metea, director general adjunct al Distrigaz Nord, a declarat pentru HotNews ca este „surprins” de aceste declaratii. El a solicitat timp pentru a exprima un punct de vedere oficial.

Dan Pantilie, director comercial al Distrigaz Sud, a refuzat sa comenteze acuzele lui Seres.

Pretul gazelor va creste incepand cu 11 noiembrie cu aproximativ 8,5% din cauza scumpirii de catre Petrom a gazelor din productia interna. Pretul mediu anual al gazului din productia interna este de circa 115 dolari, iar cel al gazului din import este de aproape 300 dolari/1.000 mc.

La majorarea impusa de Petrom se va adauga si o majorare graduala asumata de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana, ceea ce duce la alte scumpiri incepand cu anul viitor.

HotNews.ro, B. Tomasevici, 02 nov 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x