Thursday, April 18, 2024

Traian Basescu: Romania va fi o surpriza placuta pentru UE

Must Read

Romania, care va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va fi o “surpriza placuta” pentru Europa, a apreciat presedintele Traian Basescu, incercand sa reduca temerile tarilor Uniunii privind un eventual exod de muncitori romani, scrie AFP.

“Romania va fi o surpriza placuta pentru Uniunea Europeana, avand in vedere formidabilul sau potential de dezvoltare”, a spus presedintele, la o intalnire cu jurnalistii straini acreditati in Romania.

Seful statului le-a explicat acestora ca Romania a inregistrat o crestere economica medie de 5,5%-6% in ultimii cinci ani si spera sa incheie anul 2006 cu o crestere a PIB de 7,2%.

Pe de alta parte, nivelul investitiilor straine a crescut continuu si a ajuns de la 5,2 miliarde de euro, in 2005, la sapte miliarde de euro in cursul primelor zece luni ale anului 2006.

- Advertisement -

“In 2007, ne asteptam ca nivelul acestora sa depaseasca zece miliarde de euro in 2007”, declarat presedintele, citand, in sprijinul afirmatiilor sale un studiu al Bancii Mondiale care arata o “remarcabila imbunatatire a mediului de afaceri”.

“Cu cei 22 de milioane de locuitori, Romania va reprezenta cea de-a saptea piata a Uniunii Europene, avand de mana de lucru calificata”, a adaugat seful statului.

Chiar daca, ultimul raport al Transparency International arata ca un obstacol in atragerea investitiilor straine ramane coruptia, seful statului a precizat ca “numeroase progrese” au fost inregistrate” in lupta impotriva acestui flagel.

Dar “este greu sa ne debarasam de eticheta” de tara corupta, a adaugat el.

Inregistrand intarzieri in domeniul infrastructurii, Bucurestiul spera sa profite de nivelul scazut de indatorare publica pentru a contracta imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de la Banca Mondiala, pentru a lansa ample proiecte de dezvoltare.

“Avem sansa imensa de a putea moderniza infrastructurile, fara a afecta bugetul de stat, contractand credite cu dobanzi atractive”, a subliniat presedintele, reamintind ca Romania ar putea beneficia, in perioada 2007-2013, de 32 de miliarde de euro, fonduri din partea Uniunii Europene.

In pofida cifrelor incurajatoare inregistrate in economie, exista inca dificultati privind scoaterea din saracie a unei parti importante a populatiei, a recunoscut Traian Basescu.

“Clasa de mijloc nu este suficient de puternica pentru a deveni un motor al societatii. In sectoare precum constructiile si informatica, asistam la o schimbare de tendinta, odata cu revenirea in tara a unei parti a romanilor care au emigrat si care apreciaza ca isi pot castiga traiul in Romania mai bine”, a declarat seful statului.

In acest context, Basescu a criticat decizia “discriminatoare” adoptata de Marea Britanie si Irlanda, de a impune restrictii pe piata muncii cetatenilor romani si bulgari.

“Nu avem nimic de reprosat tarilor din UE care aplica romanilor acelasi tratament pe care l-au aplicat celor zece tari care au aderat la UE in 2004. Dar, cand Marea Britanie si Irlanda impun un tratament diferit, discriminatoriu, credem ca acest lucru este incorect”, a declarat Traian Basescu.

“Nu am gasit aceeasi determinare in atitutudinea lor in ceea ce priveste trupele noastre luptand impreuna in Irak, ” a mai adaugat Traian Basescu.

HotNews.ro, C.N.A., 12 nov 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x