Friday, March 29, 2024

Diferenta intre alergie si intoleranta la mancare

Must Read

Va trebui sa aflati daca aveti intoleranta la o mancare sau sunteti alergica la ea, daca mancatul unor preparate va cauzeaza anumite simptome. Cele doua pot fi usor confundate. Dar daca exista confuzie, poate nu sunteti constienti de severitatea bolii sau despre modul in care ar trebui sa reduceti simptomele. Aflarea diferentelor intre cele doua va poate ajuta sa determinati cea mai buna optiune de tratament.

Daca aveti alergie la alimente, este declansat un raspuns al sistemului imunitar, care duce la o reactie alergica. Doar 2% din adulti si 6% din copii au alergie la alimente, care le poate fi daunatoare sanatatii. Cei mai multi alergeni includ alunele, scoicile, soia si graul. Nu trebuie sa consumati o farfurie intreaga din ele ca sa aiba un efect fatal. Chiar si o doza mica va poate pune viata in pericol.

Cu toate acestea, a avea alergie la alimente este considerata un lucru mai serios decat intoleranta la acestea. Unele din cele mai comune simptome ale alergiei la alimente includ eruptii, eczeme, gafait, dureri sau inflamatii ale gatului, dureri abdominale si dureri de cap. Dar daca reactiile alergice sunt severe, poti suferi de soc, constrictia cailor de respiratie, pierderea cunostintei si puls accelerat. Aceasta poate inseamna moarte daca nu esti tratat la timp.

Pe de alta parte, daca va doare burta sau aveti diaree din cauza unor alimente, poate aveti intoleranta la ele. Mai puteti manca aceste alimente fara sa suferiti simptome in cazul in care mancati portii mici. Acest factor il deosebeste de alergia la alimente.

- Advertisement -

Evident, daca aveti alergie la alimente, nu mai puteti manca deloc acel aliment. Simptome severe ale alergiei la alimente au nevoie de tratament medical. Ca sa nu intrati in soc anafilectic, medicul va poate da o injectie cu epinefrina. Poate veti fi internati in spital pentru tratament de urgenta si sa fiti tinuti sub observatie.

Pentru a fi siguri ca aveti alergie la alimente, v-ar putea ajuta unele teste medicale. Medicul va poate recomanda sa va tineti un jurnal cu alimente si sa scrieti alimentele din cauza carora suferiti simptome. Cu o intelegere mai buna, este posibila reducerea simptomelor, fie ca sunteti alergici sau aveti intoleranta.

- Advertisement -


Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x