Thursday, March 28, 2024

Molluscum Contagiosum – o infectie a pielii

Must Read

Molluscum Contagiosum este o infectie virala a pielii, care se manifesta prin puncte mici, in forma de perla, de culoare roza. Se gaseste mai des in copii, dar se poate manifesta la orice varsta. Este o boala a pielii.

Desi nu este o boala serioasa, deoarece dispare in cateva luni, poate dura insa mai mult de doi ani. Leziunea se raspandeste pe piele prin contactul cu alte persoane si afecteaza in special persoanelor care au eczema sau persoane cu simsteme imunitare slabite. Leziunile in persoane sanatoase dureaza 6-8 saptamani. Aceste leziuni pot dura si 5 ani, formand cicatrici cand se infecteaza, iar leziuni noi pot aparea in timp, din cauza raspandirii continuu.

Un virus de tipul varsatului de vant, care ataca ADN-ul si cauzeaza leziuni, este de vina pentru mulluscum contagiosum. Perioada sa de incubatie dureaza 2-7 saptamani, dupa care apar semnele vizibile care pot dura de la cateva luni, pana la cativa ani, daca nu sunt tratati. Pot aparea ca niste puncte de culoarea carnii, in jurul carora se formeaza o inflamatie. Corpurile intracitoplazmice virale numite Henderson-Paterson se pot gasi in materialul branzos colectat din neguri.

Leziunea poate avea un miez alb, cu material branzos sau asemanator cerei, cu cateva puncte roz, in forma de perle, pe fata, maini si picioare; ele pot avea un diametru de 1-5mm si sunt gaurite in centru. Pot aparea mancarimi, care sa devina iritatii, tari sau dureroase, iar in cam 10% din leziuni pot aparea eczeme.

- Advertisement -

Diagnosticul se face prin biopsie de piele in locul leziunii. Dar leziunile in forma de neg a multor pacienti nu prezinta multe simptome. Ele pot fi acolo din cauza unei infectii bacteriale care complica conditia originala.

Nu exista tratament perfect importriva acestei infectii virale, deoarece virusul este imposibil de distrus. Cele mai multe tratamente constau din terapie cu laser, inghetarea molluscum-ului cel mare cu ajutorul azotului lichid (crioterapie) sau scrumarea infectie sub anastezie locala. Vopsele contra negurilor sunt si ele folosite, deoarece contin ori acid salicilic ori podofilina. Zonelor afectate li se poate aplica un tratament pe acnee, ce consta in frecarea zonei cu un burete fin in timpul dusului sau folosirea unei creme cu tretinoina (acidul vitaminei A). Chiar si chirugia este o optiune.

Pentru a preveni raspandirea virusului, aici gasiti cateva lucruri care va pot ajuta:

1. Evitati contactul sexual direct pana cand punctele s-au retras si s-au vindecat complet.
2. Evitati zgarierea, scarpinarea, atingerea sau barbieritul zonelor infectate.
3. Nu imprumutati sau folositi hainele, prosopurile, periile de par si alte obiecte personale ale altora, si nu le dati altora pe ale voastre.
4. Contactul direct cu leziunile ar trebui evitat.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x