Friday, March 29, 2024

A venit vremea vinului

Must Read

Cine s-ar fi gandit ca vinul stocat in recipiente de plastic ar putea deveni acceptat in randul cunoscatorilor de vin? Acestea sunt oamenii care trebuiau sa se obisnuiasca cu capacele de plastic. Nici nu ne miram ca bea.

Sotul meu este un cunoscator de vinuri. El stie care au fost anii care au produs struguri buni si care fabrica de vin este buna pentru care strugure. Eu nu stiu aceste lucruri. Daca imi place un vin, il voi cumpara din nou. Daca nu ii retin numele, caut aceeasi eticheta.

Cand sotul meu m-a dus la prima degustare de vin, eu am fost singura care nu intelegea nimic. Tot ce stiam despre degustari era ca vinurile trebuiau judecate dupa regula’Celor patru S’ : aSpect, conSiStenta, miroS si guSt.

In faza aspectului trebuie sa descrii culoarea vinului dar nu poti folosi cuvintele rosu sau alb. In faza consistentei vinul are ‘picioare’ daca lasa linii verticale pe pahar – in opozitie cu petele de pe paharele noastre de acasa.

- Advertisement -

Mirosul vinului este cunoscut sub cuvantul de ‘buchet’ deoarece degustatorii folosesc cuvinte ‘floroase’ ca scortisoara, miere sau vanilie. Ca sa contribui si eu la conversatie am spus ceva despre gustul fructos al vinului. Din pacata miroseam aftershave-ul ospatarului.

Folosirea parfumului la degustari cauzeaza dezacorduri majore. Ospatarul, care avea fata rosie a fost izgonit si noi am procedat la faza gustului – singura la care ma pricep.

Pentru ca vinul are ‘trup’ daca lasa un gust plin in gura, am spus ca ar putea avea atat trup cat si picioare daca o musca ar cadea in el. Nimeni nu a ras, sotul meu s-a uitat intr-un mod ciudat la mine si a continuat degustarea.

Desi ceilalti au folosit cuvinte ca ‘pamantesc’ sau ‘de stejar’ sa descrie gustul vinului, eu folosesc cuvinte mai banale ca ‘bun’ sau ‘prost’, desi nu le-am folosit in aceea seara.

Imi place vinul alb mai mult decat cel rosu. Are un gust mai fructos, iar petele sunt mai usor decat cele de vin rosu, cauzate de degustatorii care invart vinul cu prea mult entuziasm.

In timpul conversatiei de dupa degustare i-am spus unuia dintre degustatori ca pun un cub de gheata in vin ca sa-i usurez gustul. Se auzeau maraituri de dezaprobare din partea tuturor. Saracul meu sot, eu i-am fost strugurele acru.

- Advertisement -


Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x