Thursday, March 28, 2024

Cum se scot petele de pe haine?

Must Read

Pe langa alte griji, cateodata ne mai punem problema cum sa scapam de o pata de pe haina noastra preferata.
Poate nu tot timpul ne permitem sa o schimbam si de aceea mi s-a parut interesant de stiut cum putea scapa de aceasta neplacere si unde sa gasiti repede, cand se va ivi cazul, remediul.

Petele de vin rosu
Se freaca toarna pe pata orice fel de alcool incolor (vodka, tuica sau alcool pur) si apoi se introduce haina pentru 30 de minute in apa calda cu detergent.

Petele de transpiratie
Se pot scoate usor cu o solutie formata din apa si otet. Se toarna peste pata si se lasa 10-15 minute, iar apoi se spala haina cu apa calda si detergent.

Petele de cafea
Se lasa materialul aproximativ o ora, in apa cu foarte multa sare, dupa ce pata a fost stearsa cu o carpa imbibata in apa minerala gazata.

- Advertisement -

Petele de sange
Pentru petele proaspete, se freaca haina cu apa rece. Atentie, apa calda va fixa pata si mai bine. Dupa frecare se lasa haina cateva ore in apa rece si detergent.

Petele de ruj
Se tamponeaza usor pata, fara a freca, cu un tampon de vata inmuiat in alcool. Imediat apoi se spala cu apa calda si detergent.
In cazul unui ruj mai rezistent se poate incerca scoaterea petelor cu fixativ de par. Dupa aplicarea fixativului, haina se introduce pentru 10 minute in apa calda cu detergent. Aceasta varianta se poate folosi si pentru petele de cerneala si vin.

Petele de fond de ten
Se scot prin frecare usoara cu miez de paine a zonei murdarite.

Petele de parfum
Se scot prin frecare cu un tampon inmuiat in glicerina calda, apoi se clateste normal.

Petele galbene de pe haine
Se freaca locul cu o solutie de bicarbonat cu apa, apoi se lasa aproximativ o ora la inmuiat in aceeasi solutie, dupa care se poate spala normal.

Petele de cerneala sau pix
Daca petele sunt proaspete se pot scoate prin frecare cu lapte. Se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau se aplica pe pata cateva picaturi de lapte fierbinte. O alta varianta ar fi de inmuiere in zeama de la o lamaie incalzita ori inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calda. Daca petele sunt mai dificile se incearca prin pulverizearea defixativ pe pata, dupa care se lasa haina in apa calda cu detergent, aproximativ 10 minute, iar apoi se spala normal. Pentru petele de pix, o alta varianta ar mai fi frecarea petei cu spirt.

Petele de cerneala rosie
Se scot usor daca peste pata se aplica putin mustar si se lasa 24 de ore, dupa care se spala haina normal.

Petele de iarba
Se aplica pe pata o solutie formata din zeama unei lamai si putina apa, apoi se lasa 20 de minute, dupa care se poate spala cu apa calda si detergent. O alta varianta ar fi frecarea cu spirt fierbinte, dar trebuie sa aveti mare grija la incalzirea spirtului, sa nu cumva acesta sa ia foc.

Petele de ciocolata sau cacao
Se freaca pata cu un tampon de vata inmuiat in glicerina usor. Se poate folosi pe orice fel de material. Dupa 10 minute spalati haina in apa calda.

Petele de grasime si ulei
Pot fi indepartate si prin frecarea cu un servetel inmuiat in alcool sau acetona, dar atentie numai in cazul hainelor necolorate, caci exista riscul decolorarii
In cazul tesaturilor de matase, petele de grasime pot fi indepartate prin inmuierea materialului intr-o solutie in care ati dizolvat multa sare si amoniac.
Petele de ulei se pot indeparta prin frecarea cu un tampon inmuiat in benzina, dupa care se trece pentru cateva secunde peste locul petei fierul de calcat incalzit, apoi haina se spala cu apa calda si detergent.

Petele de rugina
Se aplica suc de lamaie peste pata si apoi se aplica doar pentru cateva secunde fierul de calcat fierbinte. Atentie, a se atinge foarte putin cu fierul, pentru a evita arderea materialului. Dupa aceea se spala haina cu apa calda si detergent.

Petele de ceara si parafina
Petele se pot indeparta prin aplicarea a cate un servetel pe fiecare fata a materialului hainei si apoi se trece fierul de calcat incins, schimband servetelul cand acesta se va ma murdarii. Servetelul are rolul de a absorbi pata de ceara sau parafina.

Petele de mucegai
Se freaca pata cu o solutie formata din amoniac diluat si sare de bucatarie. O alta varianta ar fi o solutie formata din apa oxigenata si putin otet.

Petele de ulei de motor
Razuieste pata inainte de a clati materialul. Freaca tesatura cu putina vaselina ori trateaz-o cu detergent pentru indepartarea petelor. In final clateste haina in apa cu detergent lichid.

Petele de suc de fructe
Spala suprafata patata cu apa rece. Petele persistente se pot indeparta cu ajutorul unui amestec de alcool cu amoniac. Solutia trebuie apoi clatita foarte bine cu apa calduta. Petele uscate se pot curata aplicand glicerina (1-2 ore), apoi adaugand cateva picaturi de otet (5-10 min) si clatind foarte bine.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x