Thursday, March 28, 2024

In ce sunt investiti banii in asigurari de viata?

Must Read

Asigurarile de viata sunt singurele instrumente financiare care pot sa indeplineasca, simultan, atat functia de protectie pentru riscuri esentiale din viata fiecaruia dintre noi (precum decesul sau invaliditatea) cat si pe cea de economisire sau, dupa caz, de investitie. Astfel, exista produse de asigurare de viata care ofera doar componenta de protectie sau produse mai complexe, ce reprezinta in acelasi timp un plasament financiar pe termen lung.

Cea de-a doua categorie include, pe de o parte, planurile financiare cu componenta de economisire (produse traditionale care garanteaza la sfarsitul contractului o suma asigurata si ofera posibilitatea de a obtine randamente superioare prin intermendiul participarii la profit) si, pe de alta parte, planuri financiare cu componenta de investitii (asigurari unit linked, prin intermediul carora aveti acces la programe de investitii diversificate, beneficiind in acelasi timp de expertiza asiguratorului in administrarea fondurilor).

Alegerea unui produs sau al altuia trebuie sa tina cont intotdeauna de gradul de risc pe care sunteti dispus sa vi-l asumati, stiut fiind ca, daca in cazul produselor traditionale riscul este foarte scazut, la cele unit-linked riscul este mai ridicat si va apartine in totalitate. Gradul de risc – si pe masura randamentul pe care poate sa il ofere o investitie – depinde de instrumentele financiare alese de asigurator pentru plasarea fondurilor atrase.

In cazul asigurarilor traditionale, fondurile sunt investite aproape exclusiv in instrumente cu venit fix si cu risc scazut, de regula titluri de stat, obligatiuni corporative sau depozite bancare. Ca atare, riscul investitiei este mai scazut, evolutia investitiilor este mai previzibila, dar si randamentul asteptat este mai redus.

- Advertisement -

Politele de tip unit-linked presupun plasarea unei parti din prima de asigurare in fonduri administrate de societatea de asigurari sau de un administrator extern, care investesc banii in diferite tipuri plasamente. Cel mai adesea, clientul poate alege intre programe de investitii cu grade diferite de risc (scazut, mediu si ridicat), care depind de ponderea instrumentelor cu risc scazut. Fiind vorba despre investitii pe termene foarte lungi, destinate clientilor cu un apetit mai ridicat la risc, in cazul produselor de tip unit linked asiguratorul plaseaza banii atat in instrumente cu venit fix, cat si in instrumente cu venit variabil. E bine sa stiti ca, daca considerati oportun, puteti decide transferul uniturilor dintr-un program de investitii in altul pe parcursul contractului.

Principalele plasamente folosite de asiguratori in cazul planurilor financiare de tip unit-linked sunt:

* titluri de stat – sunt instrumente financiare cu grad de risc foarte scazut care atesta datoria publica a emitentului (Ministerul Economiei si Finantelor); pot fi pe termen scurt, mediu (1 – 5 ani) si lung (peste 5 ani).
* obligatiuni corporative si municipale – instrumente financiare cu grad redus de risc, sunt valori mobiliare care dau dreptul detinatorului la primirea unei dobanzi regulate, precum si la rambursarea principalului la scadenta. Obligatiunile pot fi emise de companii sau de autoritati ale statului (Trezorerii, municipalitati etc.), iar unele beneficiaza de garantia statului sau sunt garantate prin venituri care urmeaza a se realiza in urma finantarii unor proiecte.
* depozite bancare – reprezinta una dintre principalele surse de fonduri utilizate de bancile comerciale; pentru folosirea banilor, institutiile financiare platesc dobanzi.
* actiuni – instrumente financiare de baza ale pietei de capital, implica un grad mai ridicat de risc. Tranzactionarea lor pe piete organizate ofera investitorilor posibilitatea de a obtine profituri (cumparand actiuni la un anumit pret si vanzand la un pret mai mare), iar companiilor posibilitatea de a se finanta. Investitiile pot fi realizate atat in actiuni ale pietei de capital din Romania, cat si pe diferite piete externe.
* titluri de participare la fonduri mutuale – reprezinta un vehicul de investitii care administreaza fonduri atrase de la mai multi investitori, pentru a le plasa in titluri de valoare, cum ar fi actiuni, obligatiuni, instrumente ale pietei monetare si alte active similare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x