Thursday, March 28, 2024

Papusa Barbie la 50 de ani

Must Read

Papusa Barbie este iubita de copii, dar si de cei mari. Doctorita, stewardesa, mamica, soferita. Toate aceste ipostaze si multe altele au fost intruchipate de faimoasa papusa Barbie care, in 2009, va aniversa 50 de ani. Cu o reputatie de invidiat, celebra papusa a generat si vanzari impresionante, in valoare de aproximativ trei miliarde de dolari pe an, anunta Telegraph, in editia online.

Desi implineste 50 de ani in 2009, Barbie nu are riduri, nu s-a ingrasat, pastrandu-si silueta filiforma si continua sa genereze vanzari de miliarde de dolari. Barbara Millicent Roberts, eroina unei serii de povestiri din anii ‘60 a fost cea de la care Barbie si-a luat numele.

Trei papusi Barbie sunt vandute in fiecare secunda, in lume. Barbie a trecut de mult timp de simplul statut de jucarie. De succesul Barbie se ocupa specialisti din cadrul companiei Mattel, care au misiunea sa se asigure ca brandul se mentine in top de-a lungul anilor.

De longeviva papusa se ocupa o echipa care include 50 de designeri, 12 stilisti, o masina puternica de marketing si circa 100 de persoane care acorda licente Barbie unui numar de circa 800 de companii, care produc obiecte diverse, de la haine pana la mobila de dormitor.

- Advertisement -

Barbie a fost inventata de fiicele unor imigranti polonezi, Ruth si Elliot Handler, care au intrat in industria jucariilor dupa Al Doilea Razboi Mondial. Elliot reprezinta “el”-ul din Mattel, companie pe care a infintat-o impreuna cu Harold “Matt” Matson.

Una dintre fficele sotilor Handler, Barbara, obisnuia sa se joace cu papusi decupate din hartie si sa isi imagineze diferite situatii in care isi transpunea jucariile. Astfel a aparut ideea unei papusi care sa puna accentul pe visurile de stralucire ale oricarei fete.

Prototipul initial a fost o papusa germana. in 1959, la New York Toy Fair, papusa a intrat pe piata sub umele “Barbie Teenage Fashion Model”. Avea toate trasaturile fiziologice ale unei fete intrate in adolescenta, inclusiv sani, care i-au intrigat pe multi dintre cumparatori, unii chiar refuzand sa cumpere jucaria. Cu toate acestea, Barbie a avut un succes imens inca de la inceput. Pana la sfarsitul anului respectiv, compania a vandut 350.000 de papusi, apoi vanzarile au inceput sa creasca si mai mult.

Aspectul papusii Barbie a fost schimbat in mod constant. in 1975, Barbie era inocenta si cu o infatisare tinereasca, in 1976 a castigat un zambet mai salbatic si o imagine de superstar, apoi, in anii urmatori, o talie mai mare si un bust si solduri mai mici, calitati potrivite pentru accesorii
de tipul top-urilor si jeansilor cu talie joasa. De-a lungul timpului, Barbie a fost italianca, pariziana, membra a familiei regale britanice, inuita, nipona, coreeana, jamaicana si americana.

Designeri precum Armani, Givenchy, Calvin Klein, Donna Karan, Dior, Versace sau Vivienne Westwood au furnizat de-a lungul anilor, vestimentatiile pentru Barbie.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x