Thursday, March 28, 2024

Legenda si obiceiuri de Dragobete – Traditii romanesti de Dragobete, Ziua Indragostitilor din Romania

Must Read
Dragobete este fiul Babei Dochia,un barbat frumos si iubaret. Se spune ca el a fost transformat de Maica Domnului in floarea cu acelasi nume.

La daci era zeul ce oficia la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In mitologia greaca, pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, „pasare” in greceste insemnand „mesaj al cerului”, iar in timp aceasta traditie s-a raspandit si la oameni.

Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se spune ca se logodesc in acesta zi. Se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.

Dragobetele este echivalentul Sfantului Valentin si este sarbatorit pe 24 februarie. In plus, Dragobetele este un obicei 100% romanesc care se spune ca marcheaza nu numai dragostea romanilor, dar si inceputul primaverii.

Aceasta sarbatoare se tine mai mult la sate, caci orasenii prefera sa-l sarbatoareasca mai mult pe Sfantul Valentin, Valentine’s Day, pe 14 februarie.

- Advertisement -

Dar de ce ma intreb, daca am importat o sarbatoare a iubirii, de ce sa nu o sarbatarim si pe a noastra? De ce sa nu fim mai norocosi decat toti si sa avem 2 sarbatori ale dragostei si asta nu e tot, in aceeasi luna si atat de aproape una de alta?

Pentru cei care vor sarbatori si care sunt curiosi care sunt obiceiurile si traditiile de Dragobete, iata mai jos cateva obiceiuri ale acestei sarbatori a dragostei:

– Unul din obiceiuri este ca tinerii, baieti si fete, sa se stranga in grupuri pe dealuri imprejurul satelor pentru a discuta si a face glume.

– La pranz fetele coboara inspre sat, iar fiecare baiat va urma fata care ii este draga.

– Aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit” in zonele din sudul Romaniei.

– In unele zone ale tarii, fetele si baietii se logodesc in aceasta zi si isi jura credinta unii altora. Chiar daca nu are un iubit, o fata trebuie macar sa rada si sa faca glume cu baietii in aceasta zi pentru a se marita in curand.

– Se spune ca fata si baiatul care ies impreuna in aceasta zi si nu se saruta, in acel an nu se vor mai iubi.

– Fetele strang viorele si tamaioasa, pe care le pastreaza la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste.

– Prin unele locuri, exista si obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit. Aceasta apa, pastrata cu mare grija, are proprietati magice, spunandu-se ca este nascuta din surasul zanelor, putand face fetele maifrumoase, mai dragastoase si mereu iubite.

– Se spune ca daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul. Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.

– In aceasta zi nu se tese, nu se carpeste, nu se lucreaza la camp sau în fierarie. In schimb, se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce va urma sa fie cu spor. Deasemenea, dat fiind faptul ca originile traditiei seregasesc in ciclul naturii, in aceasta zi nu se sacrifica pasari sau animale.

– Daca nu se sarbatorea in vreun an Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor putea indragosti in anul care urma; in plus, , un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, se spunea ca in tot acel anu nu vor avea iubiti.

- Advertisement -


Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x