Thursday, March 28, 2024

Sfaturi pentru achizitionarea de incaltaminte sportiva

Must Read
Vedem in jurul nostru atatea tipuri de incaltaminte sportiva. In fond, care tip de incaltaminte la ce tip de sport se potriveste?

Este gresit sa alegem o incaltaminte si sa o folosim in orice situatie in care practicam un sport? Este posibil sa nu dam randamentul potrivit pentru ca nu avem incaltamintea corecta? Raspunsul la ultimele doua intrebari este da si o sa vedeti si de ce.

In primul si in primul rand, trebuie sa achizionati numarul potrivit pentru voi. Daca luati o incaltaminte fixa sau mai mare, atunci probabilitatea de a face basici si bataturi este mare. Cu totii cred ca am avut aceasta neplacere si ne putem, deci, inchipui ce calvar ar fi sa ni se intample asta atunci cand mergem pe munte si avem un traseu lung.

De obicei se recomanda purtarea in interior a incaltamintei pentru a o adapta piciorului si pentru a scadea probabilitatea de a se crea disconfort.

Incaltaminte pentru alergat la deal (Fell Running Shoes) – potrivita pentru alergat pe iarba, noroi si pietris. Este creata exclusiv pentru acest tip de sport. Recomandam ghetele La Sportiva Lynx GTX.

- Advertisement -

Incaltaminte pentru alergat pe traseu de munte (Trail Running Shoes) – potrivita pentru maratoanele ce au loc pe trasee de munte, drumuri forestiere, poteci din padure. Tipul de teren pentru care este indicat acest tip de incaltaminte este iarba, noroi, albia raului, sist argilos, etc. Se poate folosit si la ture de munte usoare, care nu sunt foarte solicitante si care nu necesita a cara in rucsac greutati mari. Este rezistenta precum un bocanc. Recomandam ghetele Lowa Aragon GTX.

Incaltaminte pentru mers pe munte (Approach Shoes)– incaltaminte creata pentru mersul pe suprafete stancoase, pana la a fi schimbata cu bocanci de munte. Are talpa mai rigida, protectie pentru degete si aderenta imbunatatita chiar si pentru un urcat usor. Nu este facuta pentru alergat/viteza. Recomandam ghetele HI-TEC V-Lite Buxton Mid Low WP.

Incaltaminte pentru mers simplu/zilnic (Walking Shoes) – este potrivita pentru trekking si hiking, face fata terenurilorpietroase, dar care sa nu implice strat de zapada. Nu sunt indicati in cazul in care se vor cara greutati in spate sau pe teren stancos. Recomandam ghetele Kayland Comet.

Bocanci de hiking, pentru 3 sezoane (Hiking Boots) – indicati in situatii de trekking si hiking, in cazul in care se pregateste o tura de munte de cateva ore sau 1-2 zile. Se recomanda a fi folositi la altitudini subalpine. Talpa este executata in asa fel incat se adapteaza miscarii de rulaj naturala a piciorului. Se pot simti sun talpa pietrele mai bine, dar asta nu inseamna ca apare disconfort. Pot fi fabricati din doua materiale: sintetic sau piele. Cei sintetici sunt mai usori si au o respirabilitate mai mare, permitand un mers mai rapid. Bocancii de piele sunt mai durabili, dar au o respirabilitate mai scazuta si sunt usor mai greoi. Recomandam bocancii Lowa Zephyr.

Bocanci de hiking, pentru 3-4 sezoane (Hiking Boots) – creati pentru a face fata multor tipuri de teren, de la iarba la stanca si zapada. Acest tip de bocanci este mai rigid, permitand utilizarea lor fara probleme pe zapada. Unele perechi au si campoane pentru ca acesti bocanci sa se potriveasca si teren cu stanca sfaramata si altele asemenea, impiedicand alunecarea. Faptul ca bocancul este mai rigid ca alta incaltaminte sportiva il face mai stabil. Bocancii de hiking de 3-4 sezoane sunt mai durabili decat cei de 3 sezoane, dar sunt mai indicati pentru un mers pe munte mai dificil. Recomandam bocancii Kayland Globo.

Incaltaminte pentru Via FerrataVia Ferrata se refera la tipul de traseu de munte ce implica mersul pe podete, inaintarea cu ajutorul cablurilor si scarilor si se adreseaza in principiu drumetilor exprimentati si celor ce fac escaladari. Un astfel de traseu este foarte solicitant si necesita o buna coordonare si un bun echilibru, alaturi de multa forta. Incaltamintea pentru acest tip de traseu trebuie sa aiba o talpa si laterale mai rigide. Acest lucru ajuta la a folosit partile laterale ale incaltamintei pentru un echilibru mai bun. Trebuie sa existe flexibilitate in jurul gleznei, dar si sprijin. Se recomanda, deci, bocanci peste glezna, astfel evitandu-se si posibilele raniri si taieturi. Cautati incaltaminte cu aderenta mare pentru a evita alunecarea ce poate fi chiar fatala. Unele perechi au in botul bocancului intarituri pentru a putea fi folosite cu usurinta la catarare. Recomandam ghetele Kayland Crosser.

Mai jos aveti si alte sugestii de incaltaminte sportiva pe care o puteti alege in functie de sportul pe care il practicati.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x