Thursday, March 28, 2024

Ceasurile: mai mult decât un accesoriu

Must Read
Ceasurile sunt mai mult decât un accesoriu, pentru că devin, în funcţie de firma și de modelul ales de client , un exponent al personalităţii și al statutului social.

În magazinele de la noi, se vând branduri care fac parte din trei grupuri mari: Swatch Group, Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) și Richemont. Rețeaua Cellini comercializează cele mai multe mărci din portofoliu Swatch Group, în timp ce în vitrinele Helvetansa apar mai multe branduri care aparțin grupului Richemont. Ceasurile LVMH pot fi cumpărate din magazinul aflat în incinta hotelului Marriott.

Împărțirea pe branduri este motivul pentru care, dacă îi întrebi pe reprezentanţii acestor lanțuri de magazine care este cel mai bun ceas pentru oamenii de afaceri, vei obține răspunsuri diferite. Un lucru e cert : numărul 1 la nivel mondial este Patek Philippe. Din păcate, nu este prezent și în România. Nu se potrivește cu piața noastră, spun specialiștii. Mai departe, topul ține de gusturi.

Prima poziție dintre brandurile existente în România este disputată de Breguet și Vacheron Constantin. Topul este completat de Blancpain, Roger Dubuis şi Parmigiani, toate fiind mărci de ceasuri de lux, cu tradiţie şi cu o reputaţie de apărat. Carl F. Bucherer, Jaeger-LeCoultre și Audemars Piguet sunt mărci care ar putea completa topul, sau chiar ar putea înlocui brandurile amintite, dacă îi întrebăm pe „distribuitorii luxului rivali”.

Desigur, preţurile sunt pe măsură. Încep de la câteva mii de euro şi ajung la câteva sute de mii de euro. Pentru fiecare dintre aceste branduri există atât modele pentru bărbați cât și pentru femei.

- Advertisement -

„Grande complication”

Patek Philippe, Daniel Roth și A. Lange & Söhne sunt alte branduri pentru care va trebui să plăteşti sute de mii de euro, dacă îţi doreşti un ceas care să facă parte din segmentul premium.

Specialiştii spun că se vând foarte bine ceasu­rile cu „grande complication”(complicaţii mari): calendar perpetuu, cronograf ratrapant, ecuaţia timpului, repetiţie minut, rezerva de mers şi to­urbillion. Să le luam pe rând.

_ Calendarul perpetuu ţine seama, fără corecţie manuală, de durata diferită a lunilor şi de anii bisecţi.
_ Cronograful ratrapant permite măsurarea a două evenimente ce încep în acelaşi timp, dar care au durate diferite. Poţi cronometra cât du­rează şedinţa ce pare interminabilă, dar şi cât timp a fost, de fapt, necesar pentru atingerea su­biectelor de pe ordinea de zi.
_ Ecuaţia timpului, un termen cu influenţe mate­matice, îţi arată diferenţa dintre timpul real (so­lar) şi timpul mediu (înregistrat de un ceas).
_ Repetiţie minut reprezintă o complicaţie a cea­surilor care anunţă acustic elementele timpului. În funcţie de modelul de ceasuri folosit se pot anunţa orele, sferturile de oră şi minutele.
_ Rezerva de mers arată energia de funcţiona­re a ceasurilor de la ultima încărcare completă a mecanismului, până la oprirea acestuia. Unele ceasuri au indicator pentru rezerva de mers pe cadran.
_ Tourbillon-ul permite modelelor de ceasuri să compenseze efectele forţei de gravitaţie asupra sistemului oscilant. Oamenii de afaceri care călă­toresc mult le caută în special pe cele cu calendar perpetuu, inclusiv cu toate fazele lunii, explică reprezentanţii Cellini. Probabil, în planificarea unei întâlniri de afaceri importante, niciun aspect nu trebuie ignorat. Ca şi cum lucrurile nu ar fi suficient de „complicate” ceasornicarii elveţi­eni au inventat Gyrotourbillon-ul, un alt exem­plu de ceas bazat pe tehnologia tourbillon-ului. Jaeger-LeCoultre Gyrotourbillon, de exemplu, costă mai mult decat un penthouse cu patru ca­mere în zona Pipera: 400.000 de dolari. Modelele „middle class” sunt: Rolex, Omega, Breitling, Car­tier, IWC, Longines sau Maurice Lacroix. Repre­zentanţii Helvetansa spun că au vândut și ceasuri de 210.000 de euro.
Sfatul expertului
Adina Buzatu, unul dintre cei mai cunoscuţi stilişti din România, spune că la o ţinută office cele mai potrivite sunt fie ceasurile cu curea metalică, fie cele de grosime medie sau slim cu curea din piele. „Este exclus ca la o astfel de ţinută să se poarte ceasurile mari, cu curea de silicon. Nu este rău să se întrezărească, de sub manşeta cămășii, ceasul, dar este extrem de urât şi lipsit de bun gust să expuneţi ceasul cu orice preţ, tras cu totul afară din manşetă, doar pentru a fi remarcat”, mai spune stilista. Adina Buzatu recomandă, pentru bărbaţii bohemian chic, clasicul ceas de buzunar, care adaugă eleganță şi rafinament ţinutei.
Ceasul monștrilor sacri
Fondatorul şi inventatorul Abraham-Louis Breguet a pus bazele, în 1775, referinţei absolute în materie de Înaltă Orologerie. Breguet a traversat secolele la încheietura unor adevăraţi monştri sacri: de la preşedinţi până la scriitori, toţi au apreciat modelele Breguet.
Winston Churchill, Stendhal şi Alexandre Dumas sunt doar câţiva dintre cei care au pus preț pe rafinamentul brandului. Breguet Type XXI Retour en Vol are un mechanism automat, calibru 582, vine cu o carcasă din oţel cu bezel gradat şi rotativ unidirecţional, cu diametru de 42 mm. Geamul este din safir cristal, iar cureaua este din piele de crocodil. Preţul unei bijuterii inscripţionată cu Breguet începe de la 14.600 de lei, dar poate sări de 2.000.000 de lei, în cazul ceasurilor cu mecanisme complicate, cadran de platină şi armare manuală.
Louis Vuitton poartă ceasurile Hublot
Producătorul de geamantane şi cufere de voiaj, Louis Vuitton, şi-a lărgit domeniul de activitate, din 1854, de când s-a înființat, ajungând să producă articole de prêt-à-porter, încălţăminte, accesorii, ceasuri şi bijuterii. Anul trecut, compania franceză Louis Vuitton a achiziţionat pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită La Fabrique du Temps, o firmă elveţiană care produce ceasuri de lux. În 2008 grupul Louis Vuitton Moët Hennessy a cumpărat producătorul elvețian Hublot.
Hublot Nastie Bang face parte dintr-o serie limitată, dedicată fostului jucător de tenis Ilie Năstase. Totalizatorul de secunde al cronografului seamănă cu un meci de tenis, fiind marcat cu numerele 15-30–40 și concluzionând cu victoria, „game Năstase”, în timp ce cronometrul este colorat ca o minge de tenis.
Istoria de mâine, scrisă azi
Jehan-Jacques Blancpain este fondatorul celei mai vechi mărci de ceasuri elvețiene, firma sa respectând şi în prezent sloganul „noi scriem astăzi istoria de mâine”. Un ceas Blancpain a fost purtat de către Jacques-Yves Cousteau şi echipajul său la turnarea documentarului „Monde du silence” (Palme d’Or la Cannes în 1956).

Deeply Discounted Rolex Watches. Shop Now

Blancpain Villeret Perpetual Calendar are carcasa şi închizătoarea realizate din aur roz, de 18 karate, iar geamul şi spatele carcasei sunt făcute din safir cristal. Poate fi cumpărat cu o curea făcută din piele de aligator. Preţul pentru un Blancpain porneşte de la puţin peste 14.000 de lei şi poate depăşi 373.000 de lei, pentru cele cu Tourbillon, conform Chrono24.
Vacheron-Constantin, cea mai veche manufactură

Vacheron-Constantin este cea mai veche manufactură din lume, cu activitate neîntreruptă din 1755 și singura companie orologeră care susţine tinerii designeri. De asemenea, firma ține foarte mult la siguranța ceasu­rilor sale și a integrat în realizarea cadranelor tehnici de securitate întâlnite la fabricarea pașapoartelor și a bancnotelor.
Seria de trei ceasuri, La Symbolique des Laques Kame Kaéru Koi, o colecţie lansată anul trecut, a fost dedicată lumii acvatice și înfăţișează animale simbol pen­tru tradiţiile artistice din Orientul Îndepărtat, respectiv broasca ţestoasă, crapul și broasca. Setul de trei piese costă 220.000 de euro.
Jager-LeCoultre, un ceas regal
Modelul Reverso, cel care definește marca Jaeger- LeCoultre, nu a fost mereu apreciat, deși era destinat eșaloanelor superioare ale societății. Unii dintre cei mai importanți posesori de Reverso au fost membrii familiilor regale europene, precum prințul Danemarcei sau Regele Edward al VIII-lea al Angliei. Cu acazia aniversării a 80 de ani a brandului Reverso, Jaeger-LeCoultre a prezen­tat modelul Reverso „1931” disponibil atât în oțel, cât și în aur de 18 carate. Cadranul este inscriptionat doar „Reverso”, la fel ca modelele originale produse în 1931, are marcaje orare tip baton și arătătoare tip pumnal (dagger). Prețul unui Jaeger-LeCoultre începe de la câteva mii de euro și depășește câteva zeci de mii, pentru cele cu mai multe complicații.
Ceasul dintr-o monedă
Simbolul Corum este o cheie, iar motto-ul firmei: „descuie şi cucereşte” reflectă cel mai bine dorinţa de a depăşi barierele, care defineşte brandul. Corum a obţinut admirația lumii după ce a lansat modelul $20 Coin Watch, realizat dintr-o monedă de aur de 20 de cenţi americani.
Ceasul Corum Golden Bridge se bucură şi azi de succes, fiind unul dintre cele mai căutate de oamenii de afaceri, pentru că a marcat o nouă premieră mondială: primul ceas al cărui mecanism este realizat în plan trans­versal. Tariful pentru o asemenea bijuterie variază, între aproximativ 30.400 de lei şi peste 416.000 de lei.
Manufactură în doar 4 ani
Marca Roger Dubuis, fondată în 1995, a ajuns, după doar patru ani, la statutul de manufactură. Multumită acestui statut se bucură de independenţă în producţie, design, distribuţie. Practic, o manufactură îşi produce singură toate piesele necesare ceasului. Roger Dubuis se bucură de distincţia Poinçon de Genève, o garanție a calităţii şi meşteşugului superior. Costul începe de la aproximativ 45.000 de lei.
- Advertisement -


Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x