Thursday, March 28, 2024

Dietă şi sănătate: De ce slăbeşti fără motiv?

Must Read
În vreme ce majoritatea celor din jur se chinuie din răsputeri să scape de excesul de kilograme, tu te topești pe picioare, aparent fără motiv. Nu te bucura de asta, până nu-ți confirmă medicul că ești perfect sănătoasă.

Scăderea bruscă în greutate este un semnal de alarmă ce trebuie luat în seamă, căci poate fi începutul unui drum anevoios. E semn că în organism se petrece ceva grav. Iar dacă ai pierdut mai mult de 5 kg într-o lună, fără să-ți fi modi-ficat stilul de viață, dă fuga la medic!

Și-așa-i rău, și-așa nu-i bine…

… spune o vorbă veche, ce se potrivește perfect cu tema în discuție. Căci sănătatea înseamnă greutate normală, încadrată în parametri, în funcție de sex, vârstă și înălțime. Ce e în plus sau în minus strică. Firește, ne bucurăm dacă ne trezim mai supli, fără a depune efort. Numai că partea estetică a problemei nu coincide cu starea de sănătate optimă. Se poate să slăbim în perioade dificile, stresante, în care proble-mele ne copleșesc, cum sunt examenele, pierderea sau căutarea unui loc de muncă, aglomerarea programului la serviciu ori în situații fericite, înaintea unui eveniment important din viață. Acestea sunt momente trecătoare, ce pot fi recuperate, și nu sunt neapărat motive de îngrijorare. Totuși, din punct de vedere medical, scăderea nefireas-că în greutate maschează o problemă de sănătate majoră. Iar când, pe lângă slăbire, se mai pot observa simptome precum paloarea și ascuțirea feței, cearcăne, aspect general prost, este neapărat nevoie de sfatul specialistului. Poate fi vorba despre multe boli, de la dereglări ale funcțiilor pancreasului sau ficatului până la cele mai sumbre suspiciuni privind anumite forme de cancer.

Iată inamicii kilogramelor:

1 Marii consumatori de alcool și tutun sunt, în general, persoane cu o greutate corporală în limitele normale sau subponderale. Și asta pentru că un consum excesiv de alcool, vreme îndelungată, duce la scăderea imunității organismului și, implicit, la îmbolnăvire.

2 Perioada pubertății, a tranzitului de la copilărie la maturitate, duce, în special în cazul fetelor, la pierderi substanțiale în greutate, din cauza stresului fizic și psihic.

- Advertisement -

3 Paraziții intestinali sunt adesea asociați cu scăderea bruscă în greutate, căci aceștia se hrănesc cu resursele organismului-gazdă. Astfel, omul nu mai primește elementele nutritive din alimentație, motiv pentru care slăbește, își pierde vlaga, în ciuda faptului că pofta de mâncare crește.

4 Problemele gastro-intestinale și, mai cu seamă, ulcerul gastric dau lipsa poftei de mâncare, stări de greață și balonare, care determină suferindul să nu mai mănânce. Prin urmare, slăbirea e o consecință firească.

5 Nici bronșita cronică sau tusea nu sunt străine de modificarea greutății corporale. Organismul devine slăbit, neputincios, obosit, din cauza sistemului imunitar afectat.

6 Diabetul zaharat, în fazele sale de debut, se manifestă și printr-o scădere bruscă în greutate. Și asta pentru că bolnavul are tendința de a bea foarte multe lichide, de a urina mult și foarte des, așa încât organismul se curăță de multe toxine și de zahărul din sânge.

7 Tumorile maligne taie pofta de mâncare, slăbesc organismul în totalitate, dau stări febrile și de oboseală. Așa se face că cei diagnosticați cu așa ceva se topesc pur și simplu pe picioare, iar șansele de recuperare sunt mai reduse.

8 Și anumite tulburări psihice sau unele boli infecțioase pot determina scăderea în greutate, însă numai un specialist poate confirma diagnosticul și stabili tratamentul adecvat.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x