Friday, March 29, 2024

Dieta Dunkan

Must Read
Doctorul Pierre Dunkan este un renumit nutritionist de peste 30 ani datorita dietelor sale revolutionare. Incepand cu anii 1970, el a scris mai multe carti despre diete, fiind specializat in psihologia comportamentului alimentelor in reabilitarea nutritionala.

In studiul sau “je ne sais pas maigrir” (nu stiu cum sa slabesc), doctoral Dunkan propune un regim de slabire in 4 faze, incepand cu faza activa si pana la faza de stabilizare, regimul garantand rezultate imediate, dar si de lunga durata. Suna frumos nu? Nu asta ne dorim toti? Sa ne chinuim mai mult sau mai putin cu o dieta sau un regim, dar sa ne bucuram de efectele acesteia si dupa ce renuntam la dieta?

Motivul pentru care dieta Dunkan poate oferi aceasta satisfactie celor ce o urmeaza, este ca este bazata pe absorbitia de proteine pure. Este o dieta hiperproteica ce are la baza consumul de alimente, urmat de o perioada de consolidare evitand efectul yo-yo (raspunsul organismului infometat prin diete severe sau gresit aplicate – acumularea la loc a kg date jos in timpul dietei).

Dieta doctorului Dunkan, care pana acum mie personal imi suna destul de bine, include 4 faze care conduc la o stabilizare totala a greutatii dorite de fiecare individ in parte. Sa vedem acum si ce presupun aceste faze:

Faza 1 – faza activa sau de atac

- Advertisement -

In timpul acestei faze, cei care tin dieta au voie sa consume in cantitati nelimitate doar alimentele autorizate de pe o lista precisa. In functie de organismul fiecaruia, faza 1 poate dura 5,7 sau 10 zile in care avem voie sa consumam doar proteine de origine animala:

– carne slaba: vitel
– organe: rinichi, ficat, limba de vitel
– toate tipurile de peste
– toate tipurile de fructe de mare
– carne de pui fara pielita si cu exceptia ratei
– curcan
– oua, tofu
– produse lactate cu 0% grasime
– 1,5 l de lichide: apa plata, cola light
– cafea, ceai, otet, condimente, muraturi, lamaie, sare, mustar – toate acestea trebuie consumate cu moderatie
– guma de mestecat fara zahar

Faza 2 – alternarea proteinelor

In faza doi cei care tin dieta pastreaza toate alimentele permise in faza 1 si adauga la acestea legume crude sau gatite (cu exceptia cartofilor, porumbului si mazarii), fara restrictii de cantitate (ridichi, rosii, castraveti, salata, usturoi, ceapa). In timpul acestei faze, cei care urmeaza dieta alterneaza perioadele in care consuma doar proteine pure cu perioadele in care consuma proteine si legume, pana cand greutatea dorita este atinsa.

Pentru cei care nu doresc sa slabeasca mai mult de 10 kg, perioada de alternare este de 3 zile doar cu proteine pure si 5 zile cu proteine si legume. Cei care vor sa topeasca mai multe kg, peste 10, ar trebui sa alterneze 5 zile cu proteine pure cu 5 zile cu proteine si legume pana cand greutatea dorita este atinsa.

Faza 3 – faza de consolidare

Faza 3, impreuna cu faza 4, sunt cele mai importante faza ale dietei, intrucat au ca obiectiv consolidarea si mentinerea. Sunt faze esentiale ale dietei Dunkan, si desi vei putea consuma in cantitati moderate alimente care inainte iti faceau rau in sensul ca te ingrasau, sunt cateva reguli care trebuie urmate cu strictete. Atunci cand greutatea dorita este atinsa, stim ca am ajuns la faza 3 a dietei.

Doctorul Dunkan recomanda ca in fiecare saptamana, o zi (in afara de luni) sa o acordati doar proteinelor pure din faza 1. De asemenea, faza 3 trebuie respectata toata viata. Este recomandat ca pentru fiecare kg pierdut sa acorzi intre 5-10 zile de consolidare. In timpul intregii perioade de consolidare, este important sa urmati aceasta dieta. Veti putea sa consumati:

– alimentele cu proteine pure din faza 1 (acordati o zi pe sapt. de preferinta joia doar acestor alimente)
– toate legumele din faza 2
– o portie de fructe pe zi, cu exceptia bananelor, cireselor si strugurilor
– 2 felii de paine integrala pe zi
– 2 portii de alimente amidonoase pe saptamana
– miel sau file de porc

In principiu, in faza 3 veti reintroduce treptat si in cantitati moderate apoape toate alimentele care inainte va erau interzise.

Faza 4 – stabilizarea si mentinerea

Faza 4 este momentul in care puteti incepe sa mancati orice, sa va bucurati de toatele alimentele fara grija, cu mentiunea ca pentru toata viata, o zi din saptamana, dupa cum am spus de preferinta joia sa o acordati numai proteinelor pure. Astfel va asigurati ca veti corecta grasimea in exces acumulata in timpul saptamanii.

Doctorul Dunkan recomanda sa consumati 3 lingurite de ovaz pe zi. Continutul bogat in fibre solubile al ovazului retine apa din organism conferind senzatia de satietate. De asemenea, ovazul este foarte bun pentru inima, si previne si trateaza constipatia care negresit va va da batai de cap la inceputul dietei din cauza consumului ridicat de proteine.

Unii dintre cei care au urmat dieta Dunkan si au pierdut rapid kg in plus atribuie acest rezultat lipsei apetitului. Consumul ridicat de proteine care sta la baza dietei Dunkan induce senzatia de satietate mult mai rapid decat atunci cand sunt consumati carbohidrati sau grasimi. Cei care consuma mai multe proteine au mentionat diminuarea apetitului.

O dieta bogata in proteine inseamna senzatie de satietate care se va mentine mai mult timp. Astfel, veti vedea cum o mancare bogata in proteine va va oferi o senzatie de satisfactie mai mare decat o portie de mancare mai mare alcatuita din carbohidrati sau grasimi. Cei care urmeaza dieta Dunkan nu prezinta riscul de a manca prea mult tocmai pentru ca proteinele sunt atat de satioase.

Este stiut ca grasimile si carbohidratii sunt stimulanti ai apetitului. Majoritatea dintre noi bem ceva inainte de masa nu-i asa? Si completam acesta bautura cu un snack bogat in grasimi precum alunele. Ei bine, un bol mic de alune contine 15 g de grasimi, adica aproximativ 23% din aportul de grasimi pe care avem voie sa-l consumam intr-o zi si contine 170 de calorii.

Daca alaturam acestor alune o bere (150 calorii) sau o vodka cu tonic (100 calorii) ajungem la peste 300 de calorii inainte sa ne asezam la masa. In schimb, daca am bea o cola dietetica si am manca o portie sanatoasa de pui, am consuma mai putin de 120 de calorii iar senzatia de satietate ar persista mai mult timp.

V-am convins? De fapt, v-a convins dieta Dunkan? Pe mine una da. Bineinteles ca si aceasta dieta se va potrivi unor persoane mai bine decat altora. Ca de fiecare data, depinde de fiecare individ in parte, de asteptarile fiecaruia…

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x