Friday, March 29, 2024

De ce ne cade parul?

Must Read
Cu toate ca barbatii sunt mai predispusi la caderea parului decat femeile, aceasta problema nu le ocoleste in totalitate pe reprezentantele sexului frumos. Iti spunem azi care sunt cele mai importante cauze ale caderii parului si cateva posibilitati de combatere a acestora.

hair-loss2

Stres fizic

Orice tip de trauma la nivel fizic – operatie, accident de masina sau o boala (chiar si gripa), poate cauza caderea temporara a parului. In general, aceasta apare la o distanta de 3 pana la 6 luni de la momentul traumei. Ce sa faci: Vestea cea buna este ca parul va reincepe singur sa creasca odata ce organismul isi revine complet.

Sarcina

Sarcina este un exemplu de stres fizic ce poate determina caderea parului. Apare de obicei imediat dupa nastere, nu neaparat in perioada efectiva de sarcina. Ce sa faci: Daca intampini o astfel de problema, odihna si rabdarea sunt aliatii de nadejde. Parul reincepe sa se regenereze la cateva luni dupa nastere.

- Advertisement -

Surplus de vitamina A

Sa faci abuz de suplimente alimentare sau pastile de vitamina A poate determina caderea parului. Ce sa faci: Renunta la excesul de suplimente ce contin aceasta vitamina, iar problema se va rezolva de la sine.

Deficient de proteina

Daca regimul tau alimentar nu contine indeajuns de multe proteine, organismul ar putea reactiona prin stoparea procesului de crestere a parului. Ce sa faci: Exista numeroase surse de proteine (peste, carne, oua) pe care le pot include in dieta ta zilnica. De mentionat ca exista si pentru vegetarieni indeajuns de multe surse de proteina.

Chelia la barbati

Cam doi din trei barbati se confrunta cu pierderea parului pana la varsta de 60 de ani, din cauza unei combinatii de gene si hormoni sexuali masculini. De obicei, se incepe cu caderea parului in zona tamplelor, parul capatand astfel o forma de M. Ce sa faci: Exista creme pe baza de minoxidil (Rogaine) si medicamente pe baza de finaxterida (Propecia) care pot stopa caderea parului si uneori chiar regenerarea acestuia. Implantul de par reprezinta si el o optiune in astfel de cazuri.

Chelia la femei

Cunoscuta sub numele de alopecie androgenetica, aceasta se transmite pe cale genetica si se manifesta printr-o rarire a parului. Ce sa faci: Rogaine este si in cazul femeilor o modalitate de stopare a acestui fenomen neplacut.

Hormoni feminini

Exact cu hormonul sarcinii poate cauza pierderea parului, la fel se poate intampla si atunci cand schimbi sau renunti la anticonceptionalele cu care organismul tau s-a obinsuit. Chiar si schimbarile la nivel hormonal care apar la menopauza pot avea acelasi efect. Ce sa faci: In cazul in care renuntarea sau schimbarea pilulelor anticonceptionale este cauza, atunci trebuie sa faci o vizita la medic pentru a-i cere sfatul.

Stres emotional

Cu toate ca specialistii in domeniu sustin ca stresul emotional este putin probabil sa fie o cauza principala a caderii parului, el poate fi factorul declansator al unei probleme deja existente. Ce sa faci: Problema se va rezolva de la sine daca asta este cauza, insa o eliminare a factorilor ce provoaca stresul ar fi extrem de binevenita.

Anemia

Aproximativ 1 din 10 femei cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani sufera de anemie din cauza unei deficiente de fier. Ce sa faci: Suplimentele cu fier reprezinta o solutie in acest caz.

Hipotiroidism

Atunci cand glanda tiroida nu produce indeajuns de multi hormoni, exista posibilitatea de a intampina o serie de probleme legate de caderea parului. Ce sa faci: Medicatia pentru tiroida te va ajuta sa reglezi aceasta problema.

Deficienta de vitamina B

Un nivel scazut de vitamina B in organism poate cauza caderea parului. Ce sa faci: Ca si in cazul anemiei, suplimentele alimentare pot ajuta in aceasta situatie. La fel si schimbarile in regimul alimentar. Gasesti vitamina B in peste, carne, legumele ce contin amidon si fructe (cu exceptia citricelor).

Probleme ale sistemului imunitar

Alopecia areata este rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv. Ce sa faci: Injectiile cu steroizi sub stricta supraveghere a medicului reprezinta solutia pentru aceasta problema. De asemenea, Rogaine-ul trebuie incercat.

Lupus

Bolile auto-imune precum lupusul pot cauza caderea parului. Ce sa faci: Daca nu este vorba despre o cadere in cantitati mari, o schimbare a coafurii astfel incat sa acoperi zonele afectate este solutia ideala.

Scaderi bruste in greutate

Slabirea brusca este o forma de trauma fizica ce poate rezulta in caderea parului. E posibil ca slabirea in sine sa fie o problema sau dieta prea drastica sa iti cauzeze deficiente de vitamine si minerale. In plus, caderea parului poate fi simptoma a unei boli precum bulimia sau anorexia. Ce sa faci: Medicii spun ca aceasta problema se va rezolva de la sine dupa 6 luni de la momentul traumei suferite de organism.

Chimioterapia

Unele dintre substantele folosite in combaterea cancerului pot determina caderea parului. Ce sa faci: Odata ce tratamentul ia sfarsit, parul va creste singur, in multe cazuri cu o textura diferita (posibil sa creasca un par cret la persoanele care inainte il avusesera drept) sau o alta culoare.

Sindromul ovarului polichistic

Acesta reprezinta un dezechilibru hormonal. Un nivel crescut de hormoni androgeni pot conduce la aparitia chisturilor ovariene, cresterea in greutate, un risc crescut de a dezvolta o forma de diabet, infertilitate si caderea parului. Ce sa faci: Un tratament hormonal va remedia cateva dintre aceste probleme, iar o dieta sanatoasa si miscarea trebuiesc incluse in rutina de zi cu zi.

Tratamente si produse de infrumusetare aplicate in exces

Unele produse pe care le aplici mult prea des pe parul tau pot determina in timp caderea acestuia. Cocuri prea stranse, expunerea la surse de caldura si fixativul sunt cateva dintre lucrurile care pot afecta radacina parului. Ce sa faci: Pe langa evitarea acestor practici nocive, folosirea unui balsam la fiecare spalare poate fi de un real folos.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x