Thursday, March 28, 2024

Sanctiuni pentru neplata asigurarii RCA

Must Read
Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie prin efectul legii. Denumirea ei este “Asigurarea auto obligatorie de raspundere civila“. Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului. Principalele sanctiunile pe care le puteti primi daca nu ati incheiat o polita RCA.

In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, proprietarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu sanctiuni complementare prevazute in codul rutier: retinerea certificatului de inmatriculare (talon) al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Amenda mentionata anterior este prevazuta la art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, in timp ce sanctiunile complementare (retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor) sunt stabilite de Codul Rutier, la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3.

Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.

Precizam ca rolul asigurarii RCA este de a despagubii soferii carora le-ati provocat daune din vina dv. Pentru despagubirea pagubelor avute de dv. trebuie sa incheiati o asigurare auto facultativa CASCO. Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea CASCO, deoarece riscurile pe care le acopera fiecare dintre cele doua tipuri de polite sunt diferite.

- Advertisement -

In cazul in care parasiti teritoriul Romaniei, pentru tarile din afara UE trebuie sa aveti o asigurare speciala, o asigurare internationala.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x