Hainele second hand sunt hainele care au mai fost purtate cel putin o data. Distribuirea acestora este un proces in care o persoana foloseste si spala un articol vestimentar pe care apoi, in loc sa-l arunce, il redistribuie pentru ca altcineva sa il cumpere si sa-l refoloseasca.
Distribuirea hainelor la mana a doua a inceput inainte de anul 1960, prin imprumutarea sau donarea hainelor folosite prietenilor sau rudelor. In perioada imediat urmatoare, acest concept a cunoscut o expansiune majora, iar in prezent imbracamintea second hand se gaseste atat in magazine specializate, cat si pe internet.
Haine second hand: avantaje
Economisesti. De multe ori, oamenii nu isi permit haine de la cele mai importante branduri din domeniul modei. De aceea, prefera sa viziteze magazinele specializate, mai ales pentru ca acolo se pot gasi haine de marca si aproape noi, la cel mult un sfert din pret.
Faci rost de bani. Ce faci daca te plictisesti de ele si vrei sa iti schimbi garderoba? Poti pune anunturi pe internet sau, de ce nu, sa intrebi la magazinele de second hand daca si cumpara haine.
Calitatea. Este net superioara celor pe care le gasim in magazinele de cartier, depozite en-gros sau piete, unde, de obicei, sunt chinezesti sau turcesti.
Haine second hand: dezavantaje
Nu gasesti marimea potrivita. Sunt unice, atat ca model, cat si ca masura. Din pacate, poti sa gasesti ce iti doreai si cautai de mult timp, dar sa nu ti se potriveasca marimea.
Nu pot fi returnate sau schimbate. Asa ca, fii foarte atenta la cusaturi, marime si culori, pentru ca nu intotdeauna isi merita banii, oricat de putin ar costa.
Conceptii gresite despre imbracamintea second hand
Magazinele se adreseaza oamenilor cu venituri scazute. Aceasta este o alta conceptie gresita despre imbracamintea second hand. Multe persoane care au un nivel de viata mediu sau ridicat cumpara de aici sau fac schimb de haine de firma cu regularitate pentru ca, stim cu totii, moda se schimba des.
Sfaturi pentru cumpararea hainelor second hand
In ciuda avantajelor achizitionarii hainelor la mana a doua, este necesar sa acorzi atentie anumitor detalii pentru a evita defectele ascunse sau purtarea lor pe o perioada scurta de timp.
Verifica intotdeauna cusaturile. Daca sunt desfacute sau au fire iesite, mai bine nu le cumpara. Culorile sunt, de asemenea, foarte importante. Daca sunt vii, hainele au fost purtate de putine ori, daca sunt sterse, e clar ca sunt uzate. Uita-te la etichete, ele iti vor indica rezistenta culorilor in timp.
Ai grija cand combini tinutele. Daca alegi sa porti intr-o singura tinuta haine vintage, cu un look retro, vei da gres. Combina haine second hand cu articole din colectii noi sau orice alta piesa casual din garderoba ta.
Magazinele cu haine second hand au devenit populare in multe colturi ale lumii si in toate mediile sociale, pentru multi devenind chiar o dependenta. Tu ai cumparat pana acum haine second hand? Ce parerea ai despre acest concept?