Thursday, April 18, 2024

7 din 100 de masini din Romania au provocat daune acoperite de RCA in 2013

Must Read
Ponderea asigurarilor RCA in totalul subscrierilor pe asigurari generale a fost de aproape 38% in 2013, ceea ce, in conditiile unei daunalitati necontrolate, poate genera riscuri sistemice, releva o analiza UNSAR. 7 din 100 de masini din Romania au provocat daune acoperite de RCA, in 2013, spre deosebire de 5 in Polonia, 4,4 in Croatia, 4 in Lituania sau 3 in Ungaria.

Rata combinata a daunelor pe segmentul RCA in 2013 a fost printre cele mai mari din Europa: 130,8%. Daunele pentru vatamari corporale si deces au reprezentat 19,6% din totalul despagubirilor RCA in 2013. Procentul este in crestere in prima jumatate a anului 2014, ajungand la 27%, inregistrand totodata o majorare valorica de 70% fata de perioada similara din 2013.

O analiza efectuata de UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania asupra pietei asigurarilor de tip RCA din mai multe tari europene a reliefat faptul ca primele medii practicate in 2013 pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto din Romania au continuat sa se mentina la un nivel scazut, comparativ cu alte tari. in acelasi timp, indicatorii privind daunalitatea pe acest segment arata nevoia de consolidare a activitatii de subscriere pe segmentul RCA, astfel incat tertii pagubiti sa fie despagubiti conform legii.

In prima jumatate a anului 2014, primele subscrise pe RCA au crescut, reprezentand aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in Romania cu subscrieri cifrate la 1,39 miliarde lei (43,61% din piata de asigurari generale). Totodata, din punct de vedere al daunelor platite, politele RCA au generat 40% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele sase luni din 2014.

De asemenea, din punct de vedere al daunei medii achitate pe acest segment, in 2013, Romania se regaseste printre tarile unde acest indicator se apropie de 1.400 Euro, ceea ce reprezinta o valoare medie intre tarile analizate.
Frecventa daunelor a plasat tara noastra printre cele cu un numar mare de daune, cu 6,88%, ceea ce se traduce prin faptul ca, in medie, aproape 7 din 100 de masini asigurate au provocat cate o dauna.

- Advertisement -

Nivelul primei medii RCA se mentine scazut

Nivelul primei medii aferente clasei RCA in Romania s-a situat, in 2013, la 114 euro. Prin comparatie, acelasi indicator a fost de 201 euro in Croatia, 141 euro in Portugalia. Valori mai mici decat in Romania au fost inregistrate, insa, in Polonia (103 euro) si in Ungaria (65 euro).

Totusi, in Italia, tara comparabila cu Romania din punct de vedere al nivelului despagubirilor platite in medie pentru vatamari corporale, prima medie s-a situat la valoarea de 436 euro, in 2013.

Dauna medie continua sa creasca
Din punct de vedere al daunei medii consemnate pe piata RCA, aceasta si-a mentinut tendinta de crestere, de la 1.252 euro in 2011, pana la 1.385 euro in 2013. Majorarea a fost determinata de despagubirile pentru vatamari corporale si deces, care au ajuns, anul trecut, sa detina o pondere de 19,16% in totalul despagubirilor platite de asiguratorii romani, la acelasi nivel cu piata din Italia, pe fondul unui numar de solicitari in crestere, alaturi de o practica neunitara a instantelor de judecata.

Valori mai reduse ale daunei medii au fost regasite in Polonia (1.287 euro) si Letonia (1.070 euro), in timp ce in tari precum Ungaria, Portugalia sau Croatia acestea au depasit pragul de 1.500 euro.

Frecventa daunei a ramas in jurul valorii de 7% in Romania, frecventa daunelor RCA a oscilat, in ultimii 3 ani, in jurul valorii de 7%, ajungand, la finele lui 2013, la 6,88%.

Comparativ cu alte tari incluse in aceasta analiza, procentul este unul destul de ridicat, fiind depasit doar in Turcia (8,2%), Marea Britanie (10,1%) si Cipru (12,1%).

Pe de alta parte, in Ungaria sau Letonia, acest indicator a fost de 3%, respectiv 4%. Italia, tara care are o dauna medie similara cu cea din Romania, prezinta o frecventa a daunei de aproximativ 6%.

Rata combinata a daunei a depasit 130%

Indicatorul care masoara cel mai bine profitabilitatea unui segment de asigurare si anume rata combinata a daunei, a inregistrat cea mai ridicata valoare dintre toate tarile analizate, respectiv 130,8%.

Rata combinata a daunei include alaturi de rata daunei si rata cheltuielilor de achizitie si administrare aferente unei clase de asigurari. Asadar, luand in considerare aceste cifre, asiguratorii romani au cheltuit 130,8 lei pentru fiecare 100 de lei subscrisi.

De altfel, in majoritatea tarilor incluse in analiza, indicatorul ratei combinate pe RCA a depasit pragul de 100%, ceea ce subliniaza lipsa de profitabilitate a acestui tip de asigurari (125,2% – Turcia, 116,7% – Letonia, 111,59% – Polonia, 104,6% – Cipru, 103,3% – Ungaria). Totusi, au existat si tari unde rata combinata s-a situat sub 100%: 94,02% – Portugalia, 88,1% – Italia sau 74,7% – Croatia.

Un nivel necontrolat al daunalitatii pe linia asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto genereaza turbulente semnificative pentru intregul sistem de asigurari, din cauza ponderei importante pe care o detin politele RCA in piata romaneasca de profil.

Evolutia daunelor din primele sase luni ale acestui an intareste si mai mult aceasta afirmatie. La nivel de piata RCA, dauna medie platita a urcat cu 16%, pana la 6.894 de lei, de la 5.933 de lei in S1 2013. Valoarea despagubirilor platite a fost in crestere, ajungand la 1 miliard lei (+5%).

De asemenea, despagubirile pentru vatamari corporale si deces reprezinta 27% din valoarea despagubirilor totale platite de asiguratorii RCA romani in prima jumatate a acestui an (277,06 milioane lei), inregistrand o crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013.

Mai mult de doua treimi (70%) din despagubirile platite reprezinta daune morale (nepatrimoniale). Desi asiguratorii si-au eficientizat procesele de business in ultimii ani, costurile ridicate cu despagubirile, in special cele legate de vatamarile corporale, arata ca profitabilitatea pe segmentul RCA este departe de a fi atinsa si este nevoie de eforturi sustinute din partea jucatorilor din piata pentru a aduce echilibrul pe acest segment de business.

Analiza a fost efectuata in baza datelor furnizate de asociatiile asiguratorilor de profil din mai multe tari europene, pentru anii 2012, 2013 si 2014. tarile care au furnizat informatii sunt: Cipru, Marea Britanie, Turcia, Belgia, Italia, Polonia, Croatia, Letonia si Ungaria.

Nu toate tarile enumerate anterior au furnizat toate datele solicitate pentru anul 2013 si, de aceea, nu au fost incluse in comparatia anumitor indicatori. Cifrele referitoare la piata din Romania sunt extrase din rapoartele publicate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x