Wednesday, July 24, 2024

Avertisment: Zona euro riscă să intre, a treia oară, în recesiune

Must Read

Zona euro riscă să intre în a treia recesiune după 2008, în pofida datelor economice recente care au fost peste aşteptări, a avertizat marţi Jean-Michel Six, economist şef la Standard&Poor’s pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), relatează CNBC.

“Riscurile unei a treia recesiuni au crescut”, a declarat Six la Londra, în timpul unei întâlniri cu presa.

Zona euro a suferit două recesiuni, una în 2009 şi o altă în 2012-2013. Six a notat că redresarea începută în al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna.

“Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limită”, a adăugat economistul.

Date publicate vineri au arătat că economia regiunii a avansat cu doar 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce analiştii anticipau o creştere de 0,1%. Există în continuare îngrijorări mari legate de soliditatea economică a zonei euro, în special în privinţa şomajului şi a inflaţiei extrem de scăzute. Six a spus că dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu va începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.

BCE a început să cumpere deja obligaţiuni acoperite şi titluri garantate prin active, dat există apeluri pentru ca instituţia să achiziţioneze şi obligaţiuni guvernamentale, la fel cum au procedat deja Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, Banca Angliei şi Banca Japoniei.

- Advertisement -

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a reiterat luni angajamentul băncii de a folosi instrumente neconvenţionale suplimentare, dacă va fi cazul, inclusiv achiziţii de obligaţiuni guvernamentale. Six anticipează, ca scenariu de bază, că suplimentarea lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale va începe anul viitor.

“Intrăm într-un teritoriul periculos, reputaţia BCE fiind în joc, pe măsură ce instituţia îşi asumă tot mai multe riscuri. Mă aventurez să spun că probabil este necesar”, a arătat Six, scrie mediafax.ro

Totuşi, economistul consideră că este probabil ca zona euro să evite recesiunea în 2015 şi 2016, ajutată de declinul preţurilor petrolului.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Strategii de investitii pasive – ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x