Friday, April 19, 2024

Klaus Iohannis, VALIDAT de CCR ca presedinte

Must Read

Klaus Iohannis mai face un pas către Cotroceni. Preşedintele ales al României a fost validat, astăzi, de Curtea Constituţională. La ceremonia de învestitură care s-a desfăşurat la sediul Curţii a participat şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu. “Scorul pe care l-aţi înregistrat arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, i-a transmis Băsescu preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

La ora 12:00, şedinţa Curţii Constituţionale a fost deschisă oficial. “Este o şedinţă solemnă, festivă. CCR s-a întrunit azi în plen pentru a valida alegerile pentru funcţia de preşedinte. (…) Cu unanimitate CCR a hotărât: validează alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. Hotărârea este definitivă şi se publică în Monitorul Oficial al României”, a declarat preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

“Domnule preşedinte, vă mulţumesc!”, s-a adresat Klaus Iohannis lui Augustin Zegrean, în aplauzele celor care participă la ceremonie.

“Domnule preşedinte al României, domnule preşedinte al CCR, onoraţi judecători ai CCR, onoraţi membri ai BEC, domnule copreşedinte Blaga, doamenlor şi domnilor, mulţumesc dvs., CCR, pentru celeritatea judecării acestei speţe importante nu doar pentru mine, ci şi pentru România. Mulţumesc de asemenea membrilor BEC pentru gestionerea foarte bună a procesului electoral. Mulţumesc încă o dată tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi 16 nov. şi evident, în mod deosebit, celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este acesta desigur un moment festiv, dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar: ‘Stop şi de la capăt!’.

Viziunea mea pe care am prezentat-o s-a împletit în mod fericit cu aşteptările românilor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne aşteaptă, la capătul căruia se află România prosperă şi puternică. Le spun românilor încă o dată că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate de azi pe mâine sau peste noapte, vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas. În acest cadru festiv şi în faţa CCR, da-ţi-mi voie câteva cuvinte legate de Constituţia României şi preşedintele României. Avem o Constituţie care e bună, este sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive.

Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Dincolo de aceste lucruri, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română, iar prin comportamentul public pe care-l va avea să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor! Domnule preşedinte al României, vă mulţumesc că aţi fost de faţă!”, a spus Klaus Iohannis.

“Cu plăcere!”, i-a răspuns Traian Băsescu, apoi şi-au astrâns mâna.

“Domnule preşedinte ales al României, domnilor judecători, doamnelor şi domnilor, pentru mine este un moment extrem de important, este finalizarea a 10 ani de mandat. Vă doresc, dle preşedinte ales, ca, după primul mandat, să nu fiţi în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta şi fără vechiul preşedinte în stânga. Pentru că cine crede că transformarea României e un proces de 5 ani se înşală.

În societatea românească, în politicul românesc încă există destule resurse pentru pasul înapoi. Este misiunea fundamentală a preşedintelui ca, utilizând de toate instrumentele pe care Constituţia i le pune la dispoziţie, să facă să se meargă înainte pe drumul fixat. Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare, prezenţa noastră în UE şi în NATO, credibilitatea dobândită în mod deosebit în NATO, parteneriatul strategic cu SUA.

Siguranţa naţională este elementul fundamental care este în responsabilitatea preşedintelui. Am constatat în două mandate că se vor găsi în societatea românească, în mass-media românească germenii pasului înapoi şi uneori trebuie sa forţezi la limită Constituţia pentru a te opune. Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă. Instituţiile care au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, datorită jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate. Mandatul dvs. nu va fi uşor, vă voi transfera tot ceea ceea ce ştiu într-o perioadă de tranziţie care începe azi.

Cu Ion Iliescu, schimbul s-a făcut în 15 minute, am schimbat locatarul de la Cotroceni. Acum, avem posibilitatea unei perioade de tranziţie. Închei mulţumindu-vă pentru un lucru care ţinea de o problemă personală: n-aş fi vrut ca, la sfârşitul mandatului meu, stânga să domine toate instituţiile statului şi scorul pe care l-aţi înregistrat arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta. Vă doresc tuturor succes în continuare. Eu o să purced la a strânge mâna de la dreapta la stânga ca să mă apropii simbolic de uşă”, a spus Traian Băsescu.

- Advertisement -

Klaus Iohannis a ajuns la Curtea Constituţională în jurul orei 11:30. “Avem emoţii!”, a declarat Iohannis. După aproximativ 15 minute, la sediul CCR şi-a făcut apariţia şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu.

“N-am emoţii, am sentimentul că se încheie o perioadă în care am fost extrem de onorat să îndeplinesc această funcţie, dar care trebuie transferată democratic către preşedintele ales al românilor”, a spus Băsescu.

Curtea Constituţională a României a confirmat, vineri dimineaţă, cu unanimitate, rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, a anunţat şeful CCR, Augustin Zegrean.

În cadrul ceremoniei de validare urmează să îi fie înmânat preşedintelui ales, Klaus Iohannis, un exemplar din hotărârea CCR. Judecătorii vor citi hotărârea prin care confirmă rezultatul şi câştigătorul alegerilor. Noul şef de stat îşi exercită mandatul de la depunerea jurământului, care va avea loc în 21 sau 22 decembrie, şi va conduce România în următorii cinci ani.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obținut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votării, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x