Tuesday, March 19, 2024

Gelul care poate salva vieți, ținut în sertar. Inventatorii nu au bani pentru brevet

Must Read

O invenţie venită din viitor, care poate salva vieţi în prezent, riscă să rămână la trecut. Chimiştii de la Iaşi au descoperit o metodă ieftină şi rapidă care se aplică în cazul infarcturilor minore: un gel care se injectează în inimă şi repară cordul. Le lipsesc însă banii ca să o breveteze. 50.000 de euro stau în calea unei revoluţii în medicină.

Gelul se solidifică în numai 44 de secunde, încălzit de temperatura corpului. Cercetătorii de la Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni Iași au muncit aproape șapte ani la crearea lui. Folosirea lui ar revoluţiona chirurgia cardiacă.

Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”’ Iași:„ Gândiți-vă la un infarct minor unde ruptura țesutului miocardic nu este foarte mare. În loc să facem o operație putem să utilizăm acest hidrogel pe care-l putem injecta pentru că el este fluid”.

În numai patru săptămâni, gelul permite formarea unui țesut nou, iar produsul sintetic se resoarbe în totalitate. Testele făcute pe şobolani au demonstrat calităţile lui. Specialişitii spun că inima rozătoarelor este printre cele mai apropiate de cea umană şi de aceea folosesc animalele la teste.

- Advertisement -

„Aici vedeți foarte bine cum s-a făcut cu gel injecția în inimă. Aici se observă foarte bine că s-a format, uitați aceasta care este cu albastru, s-a format colagen, deci s-a format țesut sănătos”, arată unul dintre inventatoriii gelului.

Nu doar cardiologii sunt încântaţi de descoperire. La fel şi chirurgii plasticieni.

Lucian Popa, chirurg plastician: „Pentru arsurile mari, capacitatea de regenerare este afectată de arsură și de oboseala pe care o induce asupra întregului organism”.

Institutul de Chimie Macromoleculară are nevoie de 50.000 de euro ca să transforme studiul din document de sertar în soluţie salvatoare. Chiar dacă ar avea banii necesari, dumul până în sălile de operaţii este lung. Cercetarea trebuie să fie brevetată de Biroul European de Patente. După aceea urmează mai multe teste pe animale şi dacă nu apar reacţii adverse poate fi admistrat şi oamenilor, în procesul de cercetare. Institutul nu are însă bani, aşa că acum caută investitori care să îi ajute să îl breveteze.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x