Friday, March 29, 2024

Ce salariu castiga romanii care muncesc in Germania

Must Read

Numărul românilor şi cel al bulgarilor stabiliţi în Germania în ultimele 12 luni a crescut cu aproximativ 120.000 de persoane, în această ţară fiind stabiliţi anul trecut 352.544 de cetăţeni români, în creştere faţă de 2013 (267.398 de persoane), se arată într-un studiu elaborat de Fundaţia Friedrich Ebert România, potrivit Agerpres.

“Nou veniţii intră pe o piaţă a muncii în care lucrătorii din Europa de Sud-Est sunt integraţi relativ bine, deşi sunt prost plătiţi şi ocupă poziţii ce nu corespund nivelului lor de calificare”, se arată în studiul citat.

Ponderea cetăţenilor români şi bulgari cu studii superioare în Germania este de 26,3%, dar numai 13,7% dintre ei au un loc de muncă în care să fie nevoie de o diplomă de studii superioare, anunta realitatea.net În cursul anului 2014 gradul de ocupare al românilor şi bulgarilor a fost vizibil mai ridicat, iar contribuţiile la asigurări sociale au crescut.

Rata de ocupare a românilor şi bulgarilor a crescut într-un an cu 13 puncte procentuale, ajungând la 56%. Un procent de 83% din românii şi bulgarii cu contracte de muncă din Germania lucrează în forme cu contribuţii sociale obligatorii.

- Advertisement -

Venitul mediu brut obţinut de lucrătorii români şi bulgari este de 1.885 euro – vizibil sub cel al lucrătorilor germani şi al altor lucrători străini stabiliţi în Germania.

Rata şomajului în rândul cetăţenilor români din Germania a fost de 6,6% în 2014, semnificativ mai redusă faţă de rata şomajului în rândul altor imigranţi, dar şi faţă de rata generală a şomajului în Germania.

Potrivit studiului, fraudarea sistemelor sociale şi ‘turismul social’ nu sunt susţinute de evidenţe, scrie Agerpres.

‘Nici Guvernul federal, nici statisticile judiciare ale poliţiei nu pot prezenta cifre privind fraudarea sistemului de protecţie socială din Germania. În anul 2013, au fost înregistraţi doar 141 de suspecţi din România şi 54 de suspecţi din Bulgaria, adică 0,05% din cetăţenii celor două ţări stabiliţi în Germania.

A emigra în Germania în vederea obţinerii de beneficii sociale este aproape imposibil datorită rigorilor legislaţiei germane. Oricum, în 2014 nu s-a înregistrat un număr de intrări disproporţionat de mare în comparaţie cu anii trecuţi, cu atât mai puţin vreun ‘val’, se mai spune în studiu.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x