Saturday, November 9, 2024

Lumina de la turbina. Un focsanean si-a construit singur un sistem care-l scuteste de plata facturii pentru energia electrica

Must Read

Inginerul Corneliu Ţopană a construit o turbină eoliană, pe picior telescopic, care produce energie la 220 volţi. Astfel, îşi produce energia de care are nevoie în gospădărie şi nu mai plăteşte facturi.

Focşăneanul Corneliu Ţopană, în vârstă de 57 de ani, inginer în tehnologia construcţiilor de maşini, specialist în tehnologii neconvenţionale de energie, şi-a construit la locuinţa sa din cartierul Mîndreşti o turbină eoliană, cu ajutorul căreia produce energia electrică necesară familiei sale.

Acum mai mulţi ani a dezvoltat o pasiune pentru noile tehnologii în producerea energiei neconvenţionale, încropindu-şi o afacere în acest sens.

Bărbatul spune că turbina eoliană, care a suferit îmbunătăţiri tot timpul, a venit nu dintr-un moft, ci dintr-o necesitate, în condiţiile în care cartierul în care locuieşte se confruntă cu întreruperi frecvente ale curentului electric.

- Advertisement -

Turbina eoliană a fost montată pe un stâlp telescopic de 18 metri înălţime, astfel încât să „capteze” cât mai mult vânt posibil.

În viitor, Corneliu Ţopană îşi doreşte să investească în achiziţionarea unor invertoare, astfel încât cu ajutorul vântului şi soarelui să obţină curent trifazic.

646x404g

ŞI ENERGIE ELECTRICĂ, ŞI CĂLDURĂ

„Am încercat să fac un model de turbină eoliană care să fie accesibil, pentru că ce am găsit pe piaţă era scump. Am construit cu forţe proprii o centrală eoliană care să-mi asigure necesarul de energie. Turbina are puterea de 10 KW/h şi dă curent electric la tensiunea de 220 volţi.

Am aproape o lună de când consum doar curentul electric dat de vânt, fără să apelez la energia din sistemul naţional. Adică nu mai plătesc factură la Electrica”, ne spune inginerul Corneliu Ţopană. Investiţia l-a costat în jur de 2000 de euro, dar merită toţi banii, pentru că surplusul de energie pe care-l obţine îl foloseşte pentru încălzirea locuinţei.

Pe acoperişul casei şi-a montat un panou fotovoltaic care se roteşte după soare, astfel că în zilele în care nu bate vântul soarele este cel care-i asigură confortul în casă. Totul este controlat de la sol, printr-un tablou de comandă care-i indică în fiecare moment energia înmagazinată de turbină.

646x404h

Aceasta este stocată într-un ansamblu de baterii care sunt permanent încărcate, fie de la vânt, fie de la soare. Şi alţi români care au dorit să devină independenţi din punct de vedere energetic au apelat la ajutorul lui Corneliu Ţopană.

Astfel, în comuna Garoafa, într-o casă situată pe E85 acesta a realizat un sistem hibrid format din turbină eoliană şi sistem fotovoltaic, care asigură alimentarea cu energie electrică a unei firme de distribuţie autoturisme. De asemenea, în portofoliul său se află şi alte numeroase lucrări în obţinerea energiilor neconvenţionale, derulate în mai multe judeţe din ţară.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Viktor Orban prezice că SUA vor abandona curând sprijinul pentru Ucraina și că europenii vor face același lucru

Declarațiile au venit în contextul unui summit informal găzduit de Orban la Budapesta, unde liderii europeni s-au reunit în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x