Friday, March 29, 2024

Lumina Sfanta – fosfor alb sau minune divina?

Must Read

Lumina Sfântă e un aşa-zis miracol al creştinătăţii, care are loc în fiecare an la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, în Sâmbăta Mare, care precede Paştele. Originea ei e considerată de creştini miraculoasă, dar există şi explicaţii mai concrete asupra ei.

Cum arată Lumina Sfântă?

În fiecare an, de Paşte, lumina sfântă ar coborî în interiorul mormântului sfânt, unde se crede că ar fi îngropat Iisus Hristos. Aceasta ia forma unei lumini albastre. Focul ar aprinde spontan şi celelalte lămpi din Biserică. În interiorul mormântului sfânt stau Patriarhul şi alţi preoţi, care apoi aduc lumina în afară, către credincioşi. În seara Paştelui, lumina sfântă e transportată şi în alte ţări din lume.

Istoria Luminii Sfinte

Istoricul Eusebius a scris în cartea sa, “Vita Constantini” în 328 despre o întâmplare interesantă de la Ierusalim din anul 162. Atunci, cei care trebuiau să aprindă lumânările au descoperit că nu mai au ulei. Arhiepiscopul Narcis al Ierusalimului le-a ordonat să umple candelele cu apă, iar acestea s-ar fi aprins.

Citeste si: Cine conduce lumea ? Piramida puterii si Noua Ordine Mondiala

În 385, Egeria, o nobilă din Spania, a călătorit în Palestina şi a povestit despre ceremonia de la Mormântul Sfânt, unde o lumină apare în capela mică ce încojoară mormântul, iar apoi Biserica este umplută de o lumină infinită.

- Advertisement -

Criticii Luminii Sfânte

În anul 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunţat Lumina Sfântă şi a zis că e vorba de o înşelăciune. Franciscanii au avut interdicţie de a participa la această ceremonie. Un pelerin otoman, Evliya Celebi, a spus că în spatele altarului este ascuns un bol de zinc cu naftalină, care este controlat de către un călugăr, pentru a aprinde focul.

Citeste si: De ce sunt evreii atat de bogati si de destepti?

De asemenea, în 2001, un purtător al flăcării sfinte din Armenia a decis să spună adevărul şi să nu mai continue această legendă a miracolului focului care vine din cer, de la Dumnezeu. Soukias Tchilingirian a declarat pentru “The Telegraph” că focul sfânt este adus de preoţii greci în interiorul mormântului, într-o lampă care arde de 1.500 de ani. Aceasta produce focul sfânt. Pentru pelerinii veniţi de departe, acesta este adevăratul miracol.

În 2005, într-o demonstraţie la o televiziune din Grecia, Michael Kalopoulos, un istoric al religiilor, a demonstrat cum poţi să aprinzi focul instantaneu, scufundând trei lumânări în fosfor alb. Acestea s-au aprins după 20 de minute, datorită proprietăţilor de autoaprindere a fosforului alb în contact cu aerul. Kalopoulos a declarat că aceste reacţii chimice erau cunoscute încă din timpurile antice. “În Babilon erau două tipuri de naftaline, albă şi neagră. Cea albă se aprinde cu foc”, scria Strabon.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x