Propolisul este un produs de digestie al albinelor obținut, de acestea, din rășinile de pe diverse specii de arbori, în special de pe mugurii de plop, arin, conifere şi pruni, prin amestecarea lor cu ceară de albine şi alte secreţii.
Propolisul a fost utilizat, de-a-lungul secolelor, în întreaga lume, pentru a trata numeroase afecțiuni, atât interne cât și externe. În Egiptul antic era folosit și în procesul de îmbălsămare a morţilor. Datorită aplicațiilor sale, a fost introdus în farmacopeea engleză încă din secolul al XVII-lea.
Click aici pentru preturi si alte detalii!
Cuvântul propolis provine din cuvintele greceşti pro–înainte şi polis – oraş, deoarece albinele îl folosesc pentru a reduce mărimea intrării în stup în scopul apărării acestuia față de mediul exterior.
Propolisul, prin multitudinea de principii active constituente (până acum au fost identificați circa 300 de compuși), are proprietăţi antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitumorale, vasorelaxante, antioxidante, vasoprotective. Acești compuși se împart în 5 clase principale: bioflavonoide, vitamine, acizi aromatici, aldehide și microelemente.
O categorie cu totul specială, bioflavonoidele, au proprietăți remarcabile și efecte terapeutice deosebite. Datorită acestora, dar și prin acțiunea sinergică a celorlalte substanțe, propolisul acționează astfel în tratarea hemoroizilor:
- Curăță vasele de sânge, le redă flexibilitatea și îmbunătățește circulația sanguină. Prin caracterul antioxidant și vasoprotectiv, întărește pereții vaselor de sânge, reduce dilatarea venoasă și astfel se explică efectul benefic asupra hemoroizilor, atât interni cât și externi, știut fiind faptul că aceștia sunt dilatațiile venelor situate la nivelul canalului anal și rectului inferior.
- Are proprietăți antiinflamatorii, atât în acțiunea internă cât și externă, astfel încât putem folosi, în tratarea hemoroizilor atât extracte, comprimate, tincturi sau siropuri, administrate intern, cât și creme, unguente aplicate extern pe zona rectală, și supozitoare antihemoroidale. Preparatele administrate intern trateaza in mod eficient inflamarea colonului și a hemoroizilor interni, în timp ce unguentele și cremele vor acționa local la nivelul pielii inflamate din zona rectului.
- Prin acțiunea antibacteriană protejează zona din jurul hemoroizilor de infectare, zona anusului fiind o arie cu risc crescut de infecție datorită intrării în contact cu materiile fecale. Trateaza eficient infectiile care pot aparea în zonă, datorită proprietăților remarcabile de antibiotic.
- Are proprietăți de regenerare a țesuturilor și astfel cicatrizează pielea afectată de hemoroizi. Studiile au demonstrat și eficiența propolisului în tratarea fisurile anale, regenerând și închizând rapid aceste mici răni, foarte dureroase, din zona rectală.
- Propolisul are un efect anestezic local puternic, studiile științifice demonstrând că este deosebit de eficient – aplicațiile locale de unguente cât și utilizarea supozitoarelor ușurează astfel durerea și usturimea asociată hemoroizilor.
- Propolisul formează o peliculă fină pe piele protejând astfel zona împotriva agravării hemoroizilor și a fisurilor anale, a inflamării, a suprainfectării sau a uscării și crăpării pielii.
- Are proprietăți hemostatice și reduce sau chiar oprește sângerarea hemoroidală.
- Reduce și chiar elimină senzațiile de usturime și mâncărime asociate hemoroizilor.
Pentru că propolisul își exercită acțiunile binefăcătoare atât intern cât și extern este indicată utilizarea simultană a produselor interne (soluții, tablete, tincturi) și externe (unguente, supozitoare) pentru a amplifica efectele și a obține rapid rezultate remarcabile și stabile.
Și nu uitați, pe lângă efectele vindecătoare asupra hemoroizilor, veți beneficia și de toate celelalte acțiuni terapeutice ale propolisului, acesta fiind considerat, pe bună dreptate, un adevărat panaceu!